събота, 18 юли 2009 г.

Има пропуски в сигурността на Facebook


Популярният сайт за социални контакти Facebook не полага достатъчно усилия за защита на личните данни, които получава от абонатите си и дава на потребителите объркваща и непълна информация за защитата на личната им информация, предаде Ройтерс

Според разследването на специалният пълномощник на Канада по защита на личните данни, Дженифър Стодарт, "ясно е, че проблемите на сигурността са на челно място за Facebook, и въпреки това намерихме сериозни пропуски в сигурността при начина, по който действа сайта".

Facebook нарушава канадските закони за защита на личните данни, като запазва прекалено дълго информацията на хора, които са се отказали от услугите му.

Сайтът доставя объркваща информация за проблеми, свързани със сигурността, като например показва на потребителите как да деактивират акаунтите си, но не и как да ги изтрият. Facebook е отговорил на обвинението, че се налага да запазва данните, защото половината от отказалите се от услугите му подновяват акаунтите си.

Стодарт освен това обвинява Facebook, че не разполага с адекватни предпазни мерки, за да защити личните данни от разработчици, които работят за своя сметка. Има над 950 хиляди разработчици в 180 страни. Сайтът има 200 милиона активни потребители, включително 12 милиона в Канада – което повече от един на всеки трима канадци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар