неделя, 12 юли 2009 г.

Недоволните от живота си гледат предимно телевизия


Знаете ли, че да гледат телевизия предпочитат недоволните от живота си.

Това показват данните от 30-годишно изследване, проведено от американски социолози. Според тях, хората, които се чувстват щастливи от живота, който водят, гледат телевизия около 19 часа седмично, нещастните – над 25.

Резултатите от любопитното изследване сочат още, че доволните от живота си хора предпочитат повече други занимания – да четат, да отделят време за семейството си, да се занимават с обществено полезна дейност.

Впрочем, както уточняват социолозите, почти всеки обича да гледа телевизия – повечето запитани са оценили това си занимание с 8 по десетобалната система. Но доколко продължителен е този ефект?!

“Удоволствието да се гледа телевизия всъщност е кратко”, смята един от изследователите Джон Робинсън, “Колкото по-дълго седите пред телевизора, толкова нараства риска след това да станете с чувството на неудовлетвореност и тревога. За разлика от секса и другите видове активност, които психолозите оценяват като занимания с продължителен положителен ефект”.

Според обяснението на психолозите от екипа гледането на телевизия е своеобразно бягство от действителността, а към това, разбира се, са склонни повече неудотвлетворените от живота си хора, които в същото време не намират достатъчно сили и мотиви да го променят.

Аз пък бих добавила, че в 21 век една част от недоволните са се средоточили пред мониторите,

ровичкането в интернет и събеседването с виртуалните си познати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар