сряда, 15 юли 2009 г.

Голямата любов


Любовта има много лица. Лиз Тейлър и Ричард Бъртън намираха удоволствие в запоите. Катрин Хепбърн бе за Спенсър Трейси и любовница, и майка. Принцеса Даяна години наред се примиряваше със "сянката" на Камила в брака й с Чарлз.
Няма съвършено, абсолютно щастие. Всеки трябва да открие сам своята голяма любов.

Хилари и Бил Клинтьн изглеждаха щастлива двойка. Днес вече целият свят знае какво е отношението на бившия американски президент към оралния секс. Въпреки това Хилари продължи да застава усмихната до своя неверен съпруг. Не се знае дали това е сценарий, режисиран за медиите, взаимна договореност, или истинска любов. Всички обаче научиха за потрошените порцеланови сервизи. Кой ли ще слепи отново парчетата?
Историята на бившата президентска двойка е доказателство, че не романтиката е решаваща за това дали връзката ще издържи, или не.

Повечето влюбени си мислят, че за да съжителстват двама души, е достатъчно да се обичат. Но забравят, че всеки неуспешен и разпаднал се брак е започнал с голяма любов.

Резултатите от една анкета в Германия показват, че много по-трайни са връзките, развили се постепенно и предпазливо, отколкото онези, в които влюбените са се впуснали презглава.

Върху какво се изграждат и укрепват отношенията между партньорите? Отговорът е банален: в тяхната основа е взаимната симпатия. Защото идва време, когато пламъците на изпепеляващата страст затихват.
През следващия етап безкрайно важни са уважението, толерантността, способността да приемаме недостатъците на партньора, да не се дразним от капризите му, да му бъдем благодарни за това, че е до нас - в добро и зло. За повечето хора всичко това е лесно и просто, но по отношение на приятелите, не и в брака. Обикновено приемаме приятелите си такива, каквито са. Не им държим сметка как се обличат, каква музика харесват и така нататък. В мига, в който приятелството премине в любовна връзка, започваме да разглеждаме човека до нас под лупа с критичен поглед и очакваме от него да отговаря точно на нашите представи за житейски партньор.

Психолозите стигат до извода, че двойките, които са заедно от по-дълго време, възприемат живота такъв, какъвто е, и се опитват да вземат от него най-хубавото. Смятат, че е напълно нормално, ако след няколкогодишно съжителство сексът не е всекидневно удоволствие. Спокойно, без да изпадат в истерия или отчаяние, те се справят с кризисните ситуации. Страстта им не е изгаряща, но свети ярко. Намират, че е много секси да прекараш съботния следобед у дома пред телевизора, и са щастливи, когато, събуждайки се през нощта, виждат до себе си любимия човек.

В любовта на двойките с богат житейски опит на пръв поглед няма нищо харизматично. Тя трудно би могла да се покрие с представите за идеалната връзка на онези, които искат всеки ден и всеки миг да се разтапят от щастие и да изгарят от страст. Не можем обаче да очакваме от партньора да ни възприема вечно с всички свои клетки и да изпитва непрекъснато желание да ни отнесе в леглото.

Шеговитият анализ на любовните романи на прочути двойки показва какво друго освен любовта, еуфорията и секса свързва партньорите.


Адам и Ева
Любовният роман на първите влюбени на земята не завършва щастливо.
Защо са се обичали? Защото са били сами в Рая.
Кулминацията на тяхната любов: меденият им месец, който наистина е бил за завиждане - припкали голи из райската градина, отдавайки се без задръжки на удоволствията.
Кризата: заради любопитството на Ева били изгонени от Рая. Очаквал ги нелек живот: Адам трябвало да работи, а Ева - да проявява послушание и да му ражда деца.
На кого служат за пример? На тези, които вярват във вечната любов: според Библията бракът на Адам и Ева продължил 900 години.


Пабло Пикасо и Франсоаз Жило
Когато се запознават през 1943, тя е на 21 години, той - на 61. Показва й своето ателие и неочаквано я целува по устата. Шокиран е, че тя не протестира:
"Нямате нищо против? Това е отвратително. Трябваше поне да ме отблъснете, иначе ще си помисля, че мога да правя с вас каквото си поискам."
Десет години по-късно на нея й писва от властността му и го напуска.
Защо са се обичали? Взаимно се вдъхновявали, не само в живописта.
Кулминацията на тяхната любов: легендарните скандали, след които винаги следвало сладостно одобряване.
Кризата: веднъж, докато спяла, той слага в леглото й три скорпиона.
На кого служат за пример? На всеки, който изпитва удоволствие от любовта, съчетана с омразата.


Боби Браун и Уитни Хюстън
Красавицата и Звяра са щастливи заедно само в приказката. Това се отнася и за тази двойка музиканти.
Защо се обичат? Тя копнее за "лошо момче", той - за светица. Става въпрос за двустранна корекция на имиджа.
Кулинацията на тяхната любов: сватбата им през юли 1992. Уитни и Боби си разменят платинени халки с гравирани върху тях обяснения в любов.
Кризата: пет години по-късно Уитни се завръща от пътешествието им с кораб със синини по лицето. Обяснява, че се е контузила, докато се гмуркала.
На кого служат за пример? Само на жените, страдащи от синдрома на медицинските сестри и имащи солидна здравна осигуровка.


Къртни Лав и Кърт Кобейн
Запознават се през май 1991, току-що са се снабдили с поредната доза кокаин. Три години по-късно Кобейн се самоубива.
Защо са се обичали? "Ние сме като минерал и киселина", заявява Кърт.
Кулминацията на тяхната любов: нежните мигове с дъщеричката Франсес Бийн.
Кризата: когато Къртни разбира, че Кърт се е застрелял.
На кого служат за пример? На хората, които обичат роклегендите.


Джери Хол и Мик Джагър
В началото манекенката от Тексас песимистично заявява: "Ще бъде чудо, ако издържим заедно поне година." Връзката им продължи повече от двайсет години.
Защо са се обичали? "В дневната съм слугиня, в кухнята готвачка, а в леглото развратница", доверява Джери.
Кулминацията на тяхната любов: когато Мик Джагър след 13-годишно съжителство поисква ръката й.
Кризата: не е една, а много - Карла Бруни, Лусиана Морад и др.
На кого служат за образец? На никого. Илюзия е да се очаква, че Казанова и Дон Жуан, съчетани в една личност, ще се превърнат във верен съпруг.


Линда и Пол Макартни
На 15 май 1967 Пол седи в един лондонски пъб. През няколко маси от него е привлекателната фотографка Линда Истман. Когато тя тръгва към тоалетната, Пол я пресреща:
"Не искаш ли да идем в някое друго заведение?". От този момент двамата остават заедно цели 30 години.
Защо са се обичали? Между тях наистина съществува магията на любовта.
Кулминацията на тяхната любов: прекарват заедно повече от 10 000 нощи.
Кризата: последната им нощ на 17 април 1998, когато Линда изгубва битката срещу рака.
На кого служат за пример? На всички, които вярват, че могат да срещнат в живота истинската любов.


Лейди Ди и принц Чарлз
Връзката им би могла да бъде истинска приказка за любовта. На красивата принцеса и шармантния принц се родили двама синове и те живели чак до... Но хепиенд нямаше.
Защо са се обичали? Никои не би могъл да каже със сигурност. И дали изобщо са се обичали?
Кулминацията на тяхната любов: пищната сватба. После всичко тръгва надолу. Кризата: булимията, Камила Паркър, аферата с тампона, Доди, мъчителните разговори, смъртта на Даяна...
На кого служат за пример? На всеки, за когото може да бъде утеха фактът, че и кралските семейства имат своите проблеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар