четвъртък, 23 юли 2009 г.

Мъжкото сексуално дълголетие с шамфъстък


Умората и стреса оказват негативно влияние върху физическото състояние, а от това често страда и сексуалното здраве и активност. Намаленото либидо може да бъде пряко свързано с не балансираното и нездравословно хранене. Изследвания са показали, че ядките и особено шамфъстъкът, съдържат комплекс от хранителни вещества, които влияят положително върху мъжкото сексуално здраве.


Ежедневното включване в хранителния прием само на 30 грама шамфъстък (около 49 фъстъка) значително помага за повишаването на мъжката потентност. Причината за това е, че в шамфъстъкът се съдържат 4 основни елемента, за подобряване на еректилната функция- фолиева киселина, цинк, аргинин и ненаситени мастни киселини.


Една порция шамфъстък с тегло 1 унция или 28,35 грама, съдържа повече от 30 витамина, минерала и много важни хранителни вещества. Шамфъстъкът е прекрасен източник на витамин В6, мед, магнезий. Те са богати на белтъчини, фибри и фосфор.


Шамфъстъкът е един от трите вида ядки, които според Организацията за управление и контрол по качество на храните в САЩ, предпазват от развитие на сърдечни и сърдечно-съдови заболявания.


Ето как шамфъстъкът влияе върху сексуалните възможности на мъжете:


Намалява риска от импотентност.

Еректилната дисфункция е неспособността да се достигне ерекция или да се задържи на ниво, достатъчна за осъществяването на полов акт. Това състояние е по-често при по-възрастните мъже. Особено често се среща сред мъжете с диабет и високо кръвно налягане.



Според направени статистически проучвания, средно 18,4 % от мъжете или 152 милиона души в цял свят имат еректилна дисфункция.



Аминокиселината аргинин, представляваща естествен стимулант за сексуалното желание, често се прилага при лечението на еректилни нарушения. В човешкото тяло, аргининът се трансформира в азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и в резултат на тора подобрява ерекцията.



Както и повечето ядки, шамфъстъкът е отличен източник на големи дози аргинин (в една порция шамфъстък се съдържа около 2,5 грама аргинин). Освен това, в шамфъстъкът се съдържат 6 пъти повече антиоксиданти, отколкото в зеления чай и два пъти повече в сравнение с боровинките и червеното вино.


Подобрява качеството на спермата

Редовната консумация на тези ядки доставя на организма 4 % от необходимата дневна доза фолати. Резултатите от изследване, проведено в университета Баркли (Калифорния), категорично показали, че при мъже, консумиращи храна богата на фолиева киселина, значително се подобрява жизнеността на сперматозоидите.



В изследването са взели участие 97 мъже. Те приемали храна с високо съдържание на фолиева киселина и само за няколко седмици, нарушенията в качеството на спермата им били намалени с над 20%.
Освен това, било научно доказано, че мъжете с висок дневен прием на фолати, много по-рядко страдат от различни видове анеуплоидии – дефекти в сперматозоидите, които провокират развитието на аномалии и патологии у плода.


Повишава нивото на тестостерона

Шамфъстъкът доставя, 4% от необходимото количество цинк. Този, повишаващ сексуалната мощ, минерал подпомага производството на мъжкия хормон-тестостерон. Това от своя страна тестостерона повлиява развитието на мъжките полови органи и процесът на съзряване на сперматозоидите.



Намалените нива на тестостерона се асоциират с понижение на либидото, еректилна дисфункция, безплодие, атрофия на тестисите, гинекомастия, редуциране на окосмяването, загуба на мускулна маса и безсилие, остеопороза. Влошава се работоспособността, възможността за концентрация, мотивацията, лабилност на настроението, склонност към депресивни епизоди, увеличава се мастната тъкан, влошава се липидният профил, развива се анемия.



Изследванията показали, че при 20-25% от възрастните мъже се наблюдава недостиг в приема на цинк. Симптоми на недостига са късното полово съзряване и импотентността.


Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Последните проведени изследвания показват, че пациенти страдащи от импотентност са два пъти по-склонни към развитието на сърдечно-съдови заболявания. Високото кръвно налягане пречи на нормалното разширяването на артериите, които пренасят кръвта в пениса. То също е причина гладкият мускул в него да загуби способността си да се отпуска. Резултатът е, че до пениса не стига достатъчно кръв, за го накара да еректира.


Мъжете с високо кръвно налягане често имат и по-ниско ниво на тестостерон. Само по себе си високото кръвно може да доведе до еректилна дисфункция, но всъщност някои медикаменти за лечение на хипертонията също могат да доведат до проблеми с ерекцията.



Забелязва се, че сърдечно-съдовите нарушения и еректилните проблеми възникват при общи рискови фактори, каквито са тютюнопушене, стрес, диабет и нарушения в липидния състав на кръвта.




По данни на американски специалисти по клинично хранене, една или две порции шамфъстък (45-90 грама) на ден помагат да се намалят рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания.



Ядките са богати на мазнини и съдържат около 13 грама на порция, като 90% от тях са ненаситени мастни киселини. Ненаситените мазнини помагат за понижаването на нивата на „лошия“ холестерол и следователно, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и еректилна дисфункция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар