понеделник, 6 юли 2009 г.

Скоро ще облечете бялата рокля?


Най-голямата ви надежда е да живеете дълго и щастливо с любимия мъж. За да стане тя реалност, убийте безпочвената романтика в себе си.

Този съвет на известния френски психиатър Жерар Апфелдорфер, щастливо женен вече тридесет години, е далеч по-полезен от напътствията при ритуала в гражданското.

В общи линии хипотезата му е: системата на взаимните разплащания, която управлява общественото потребление, отрано програмира недълги връзки (вие ми осигурявате тази или онази стока, аз ви плащам, и сбогом). Колкото и практична да е, тази система ви лишава от възможността да разменяте безкористни дарове (залог за дълготрайна любов), после ви принуждава да възприемете любимия като обслужващ персонал. Ако прибавим към това неизмената вяра в идеалната любов, веднага ще разберем защо се множат браковете за еднократна употреба. Безкрайните срещи и раздели не правят хората по-щастливи. Затова ви предлагаме как да се справите с предразсъдъците, които пречат на човечеството да замени количеството с качество.


Забравете за великата любов
Идеалната любов съществува само в приказките. Тя е мит, роден от културата, категоричен е Жерар Апфелдорфер. Но опасен мит, защото стремежът към романтиката ни пречи да се наслаждаваме спокойно на живота. Вие се влюбвате, добре ви е с него, но се питате: “Ами ако той не е истинската ми любов?" Този ужасен въпрос, който ви гнети, води до раздяла. След нея тръгвате отново да търсите приказния принц.
Какъвто в реалния живот не съществува.
Специализацията на романтичната героиня са съдбовните страсти.
Всички романи свършват в мига, в който препятствията са преодолени и на хоризонта се задава безоблачно щастие (в случай че героите не са загинали). А нашата обикновена житейска история започва точно от този момент. Вие имате реалната възможност да станете щастливи. Изградете ги свой мит за нея, ако я смятате все още за обикновена. В минутите, когато ви обзема съмнение, си спомнете как заедно с него сте се смели, карали сте се и сте се одобрявали. И този скучен писателски сюжет ще е само ваш.


Спрете да се смятате за неудачница
Да срещнеш любовта, е като да намериш работа -необходима ви е минимална доза самоуважение. Всички специалисти са единодушни: за да ви обичат, трябва да се обичате и уважавате. Преди девойката се е омъжвала с мотива, че той е от добро семейство, а сега - защото го обича. Някои западни психолози смятат, че бракът по голяма любов увеличава възможността от неврози по време на семейния път.
Френският психиатър смята, че в такъв случай не бива да бързате. Дайте си време да разберете доколко жизнеспособна е вашата връзка.


Не се бойте за своята независимост
Брачният живот създава някои неудобства. Не можеш да ходиш на дискотека всяка вечер и да си легнеш с първия срещнат. Трябва ли да съжаляваш за това?
Героините от "Сексът и градът" са волни като птици, което не пречи да са нещастни. Съпружеските вериги не са спрели никого досега да направи блестяща кариера или да постигне мечта. Умните съпрузи знаят, че главната им задача е да поддържат партньора си да бъде самият себе си.


Не се надявайте, че това е безплатно
Да обичаш, без да искаш нищо в замяна...
Това ли са отношенията, за които всички мечтаят? На практика нещата са други. Любовната връзка се подхранва с безкористни дарове: аз ти давам нежност, грижи, подаръци, ласки, а ти като цивилизован човек ще се постараеш да ми отговориш със същото. В противен случай нещата може да се обърнат.
Защо? Ако се раздавате безогледно, обектът на вашето внимание може да стигне до два извода.

Първи: Няма защо да прави същото, след като на робините не се дължи благодарност.
И втори: Той се смята за обект на шантаж, затова не е способен да се разплати за благата, с които е бил удостоен. Идеалният случай е всеки да дава толкова за общото, колкото и другият.
Количеството усилия, положени поравно, се нарича справедливост.


Не издигайте секса над всичко друго
Невробиолозите смятат, че горещият период на съпружеската двойка продължава 90 дни. По-оптимистичните сексолози говорят за меден месец от две години. След този срок страстите, подчинявайки се на успокоените хормони, затихват. Това правило важи и за вечно влюбените двойки.
Не си създавайте илюзии: Хората, които живеят дълго заедно, не правят секс по два пъти дневно. Иначе след 20 години съвместен живот ще натрупат 15 000 контакта и омаломощени, ще вдигнат бяло знаме.
Сексуалността е важно нещо и трябва да се превърне в тема за разговор. И мъжът, и жената могат да си позволят откровеност не само в леглото. Защото не са само любовници, но и приятели.


Не мислете, че е завинаги
Опасно е да се мисли, че след пренасянето и в дома му всичко ще е като по вода. Когато се убедите в това, рано или късно, ще обърнете влака. И то, защото не сте разбрали навреме нещо просто:
Животът на двама души се гради всеки ден и нас ни обичат не заради това, което представляваме, а за това, което правим. Семейният живот е всекидневна работа - от самокритиката до епилацията в зоната на бикините.


Не се опитвайте да се опознавате един друг докрай
Общуването е много полезно за здравословния семеен климат. Стига да умеете навреме да спрете. Да знаете всичко за своя съпруг и да го осведомявате за всичко, което ви се случва, не е във ваш интерес. Не се лишавайте от правото на забранените зони.
Защо му е да знае, че изсветлявате косъмчетата над горната си устна, опъвате бръчките си с ботокс и още се съмнявате дали точно той е . мъжът, който ви е нужен?
Ако го засипете с напълно излишна информация, вашата сексуална привлекателност ще се свие като шагренова кожа. От това ще пострада и семейният ви живот.


Не стойте на едно място в отношенията
Усещането за постоянно присъствие е най-добрият начин да намразиш някого до смърт. Вашата приятелка например се е запознала със съпруга си в работата и не мисли да се мести оттам. Помислете струва ли си да завиждате на тяхното щастие?
Какво има да обсъжда тази двойка, като се върне от работа вкъщи: странните навици на шефа, шегите на колегите или предстоящото повишение на заплатите?
Дългата семейна връзка от ден на ден се обогатява с нови и нови истории, вицове и личен опит на всяка от двете страни. Така че живейте своя си живот, работете и се развличайте така, както на вас ви харесва. Общо казано, трупайте впечатления, наблюдения и емоции и ги споделяйте с този, с когото делите леглото. Той безусловно ще ви поддържа в това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар