сряда, 15 юли 2009 г.

"Несъвместими характери"


Формулировката "несходство в характерите" е най-разпространена при разводите. Психолозите, занимаващи се с възстановяване на разбити семейства, твърдят,че 99% от двойките, развеждащи се с тази формулировка, се развеждат "заради тубичката с пастa за зъби"

Пастата за зъби
Опашката се движи бавно. Особено за тези двойки, които седят, обърнали си гръб, нервно потропвайки с пръсти по канапето. Те са дошли да се развеждат.

"Забравили сте за укажете причина за развода", - слага палец в графата невъзмутима служителка.
Елена се замисля: на два реда не може да се напишат всичките ужаси, които тя, млада и красива, трябваше да изтърпи за две години съвместен живот със съпруга си.

Как да опиша в една фраза, това, как прибирайки се вкъщи, мъжът ми захвърля на пода съблечените си дрехи ("Аз да не съм слугиня, да ходя след него и да прибирам!"). А ровичкането му в шкафа със съдове! Ами всекидневните кръгчета от чашката му с кафе отпечатани върху лъснатата до стъклен блясък масичка (нима го интересува, колко е трудно да ги почистиш!). Елена от възмущение почервеня, отново ярост закипя в нея, не можа да спре спомените. Една тубичка с паста за зъби какво струва. Как ли не се опита Елена да научи мъжа си да изстисква пастата от края на тубичката и с течение на времето да се придвижва към началото и. А той, като че нарочно, така изкорубваше тубичката, че се налагаше да я изхвърлят неизразходвана.

Мъжът и никога не намери за нужно да си изхвърли угарката, да си изплакне чашката, да избърше трохите от масата. "Той просто плюе на моят труд, а значи и на мен!" - гневът на Елена започна да утихва, а на негово място дойде жалостта към своята нещастната съдба. "И така, ща се развеждате ли, млади хора, или ще помислите малко", - попита служителката. "Ще се развеждаме" - решително отговори Елена и записа във формуляра: "Несъвместими характери".

Мъжа-свиня
Много безработни жени грешат вманиачавайки се към ред и чистота. Защо "грешат"? Какаво лощо има в това, домът да е винаги подреден и идеално чист? И нали не е чак толкова сложно да се спазват елементарни правила за порядък?

Разбира се, сам по себе си стремежът към чистота е даже похвален. Но ние самите дори не забелязваме, как той става наш култ. Същия стремеж към чистота ние изискваме и от тези, с които живеем.
Психоаналитиците считат, че фанатизмът към порядък - не е нищо друго, освен подсъзнателно желание да подредиш живота си, да го направиш стабилен.

Мъжът се прибира от работа, взима си книга от рафта, прелиства я и а захвърля на масичката. Тази дреболия, която може и да не се забележи, предизвиква в жената рефлекс - да вземе книгата и да я постави на мястото и. Всяка вечер жената ходи и прибира след мъжа си, въстановявайки предишната симетрия. Към края на вечерта на жената и се струва, че е била заета само с уборка (а тя действително само с това е заета). Ден след ден се натрупва ненавист към "мъжа-свиня" (на когото са омръзнали постоянните безпричинни забележки на жената). Така една обвивка от бонбон, оставена на креслото, може да се окаже преливащата капка в живота на семейството.

Всичко това са дреболии. Но именно от тях се натрупва сериозен, често необратим конфликт. И колкото по-рано се заемете със себе си, толкова повече шансове имате да спасите семейството си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар