понеделник, 6 юли 2009 г.

Свекърва – снаха,вечната война


Не всички са ужасни, разбира се. И все пак кой не би признал, че „най-красивият ден в живота му" има и горчив привкус.


Не са малко майките, които си спомнят (година след сватбения ден) как са вдигали кристална чаша за наздравица и са изричали пред младото същество, облечено в бели дантели, почти сакралното:
„Днес аз не губя син, аз печеля дъщеря."

Колко от младите булки не забравят минутата, когато една жена, облечена в кремава копринена рокля, се притиска към гърдите им и казва:
„Направи ми удоволствие и ме наричай мамо!"

Сватбени истории.
Двама, които се обичат, стават съпруг и съпруга. И две жени, които до този момент не са били свързани с нищо, ще бъдат свекърва и снаха.

Но същинските проблеми започват по-рано.
„Той говореше много за майка си - все милички историйки. Когато я срещнах за първи път, сякаш ме удари ток -това бе абсолютно друга жена. Една мършава личност, властна и съвсем не ласкава", споделя една млада съпруга.

Доста често така изглеждат първите срещи между двете жени.
Още тогава те се превръщат или в приятелки, или обратното - в две враждебни същества. Никога обаче в майка и дъщеря. Веднага след това и за двете става ясно, че при всички ситуации ще трябва да си поделят обичта на един мъж - син и съпруг. Едната е майка, другата -любима жена.

Известни са различни истории, невероятни по съдържание, разнообразни по драматизъм, всичките неочаквани за нашето съвремие.
Защо и кому са нужни такива игрички на малки семейни войни за дреболии?
Такива ли са всъщност жените? Почти винаги са лоши свекървите, почти винаги горките са снахите! Или пък обратното, според случая -горката майка и злата снаха.
Не всичко е така просто, както може би изглежда. Защото проблемът не е в самите жени, а в ролите, които трябва да изпълняват в едно семейство.

Френската психоаналитичка Кристин Оливие обяснява дилемата с „рухналата надежда".
Надеждата на майката, която е възпитавала сина си, очаквайки да споделя с него цял живот. Без да съзнава, тя дори го формира по свой вкус - той е мъж, но подобен на майка си. Който пък от своя страна желае все някога да се откопчае от полите й.
Кръговрат, който се повтаря от поколение на поколение.

Най често срещаните свекърви:

Разочарованата.
Тя е недоволна от сина си. Той не се държи с нея по начина, за който тя е мечтала. Може би не учи това, което тя харесва, не се облича както тя иска. Снахата е почти задължена да замести майката и да го промени. Синът в такава ситуация е „бунтовник". Той не може да се откъсне от родителската опека, остава все така зависим от нея.


Виновната.
Синът може би обича да си пийва, има лабилно поведение, оскърбява майка си. Тя знае всичко и за да запази семейството му, непрекъснато прави подаръци, успокоява снахата.
Синът в случая е „неустойчив" и не се научава да поема отговорности за живота.


Второстепенната.
Тя игнорира напълно снахата или пък намира за необходимо да изисква синът й да се отнася с нея така, както към съпругата си. Или пък се грижи за него вместо нея: пере му дрехите, готви неговите любими гозби, все още му купува дрехите.
Снахата заема отбранителна позиция. Свекървата обяснява: „Готвя му, защото ти си уморена, когато се върнеш от работа."
Синът в случая е „любимият" или заместник на бащата.


Ангел-закрилник.
Майката има точна представа как да се грижи за сина си. Смята, че ако не е тя, той ще сбърка в нещо. Освен това, тъй като не е сигурна дали снахата ще се грижи достатъчно добре, я контролира.
Например: „Миме, гледай мъжът ти да спи достатъчно. Виж какви сенки има под очите." Синът в случая е „безпомощен". Той е свикнал винаги някоя жена да се грижи не само за него, но и за всичко.


Яростна съмишленица.
Сама търси съпруга за сина си, запознава го с млади дами, урежда срещите и проверява дали всяка е подходяща за него. Държи се напълно свободно. Например осигурява им любовна нощ в родителското жилище и без да й мигне окото, сутринта им поднася закуска в леглото, като говори небрежно за времето навън.
Синът в случая не е достатъчно „мъжествен". Зависи напълно от майка си, не може да създаде сам връзка с жена.






Съвети за снахата и сина

Предоставете на свекървата възможност да се изявява и „изживява" в точно определена дейност в семейството, като се интересувате дали тя желае това.


Внимателно поставете границите. Снахата не бива да се намесва при конфликти между майка и син.


Уважавайте се взаимно, но отстоявайте твърдо времето, в което като съпрузи желаете да сте сами.


Никога не поставяйте ултиматум: „Или аз, или тя!" Такова решение може да предизвика у сина не само колебание, но и семеен разрив.


Не допускайте изгода в отношенията. От една страна, да приемате помощ (гледане на децата или гладене на прането), а, от друга, студено пренебрежение по други семейни въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар