петък, 10 юли 2009 г.

Най-големият платноход


Дори и да не е задължително, вероятно всички обичат платноходите. Почитателите на Емилио Салгари, онези, които са обикнали морето от пръв поглед, онези, които са усетили силата и великолепието на плаването на кораб с платна. Мислите, че това време е безвъзвратно отминало? Ще ви докажем, че не е.
През 1991 г. няколко романтични бизнесмени, които не са лишени също и от здрав разум, решават да основат компанията Star Clippers. Тя предлага на своите клиенти морски пътешествия на кораби, които са точно копие на платноходите от средата на ХІХ век. Изящните плавателни съдове и прославените в историята имена незабавно донасят успех на компанията.

Без съмнение гордостта на Star Clippers е Royal Clipper, най-големият съвременен платноход, който дори е включен в книгата на рекордите на Гинес. Говори се също, че е и най-красивият…
Royal Clipper е построен през 1999 г. и става третият кораб в скромната флотилия на Star Clippers. За модел е използван легендарният 5-мачтов Preussen. Между тях има и една голяма разлика: Preussen е товарен кораб, а Royal Clipper е превозва изискани и заможни пасажери в максимално луксозни условия.

Royal Clipper е дълъг 140 м и е широк 16,5 м. Той има 5 мачти, 5 палуби и над 5050 м2 платна, за които е хубаво да се кажат няколко думи, тъй като не са от лен или коприна, а от съвременна синтетична материя Dacron.
Корабът разполага два идключителни дизелови двигатели Caterpillar 3516, а всеки от тях има мощност от 1865 kW, но те имат помощна функция, тъй като корабът използва главно вятъра и платната си. Това дава възможност на пасажерите да усетят живата сила на стихиите, които ги заобикалят, и необятната власт на природата.

Заради необходимостта да бъдат спазени най-високите стандарти за безопасност, Royal Clipper не е направен от дърво, а от метал. По отношение на безопасността, този кораб има максималният възможен рейтинг +100 А1.
На борда на Royal Clipper могат свободно да пътуват 227 пасажера и повече от 100 души екипаж. За обслужването ще се погрижат 20 души, идващи от най-различни краища на света – Индия, Филипините, Малайзия, Италия и други държави.

Управлението на кораба се извършва по изпитани от историята начини. Ще видите моряци по мачтите и навигатори със старинни уреди. По-голямата част от представлението се дирижира от капитана.
Просторните палуби дават възможност на пасажерите да се наслаждават на всеки детайл от плаването – котва, въжета, вериги, макари, камбана и др. На височина от 18 метра е разположена наблюдателницата. От там се разкрива прекрасна гледка както към океана, така и към трите открити басейна на палубата. Най-големият от тях е също таван на триетажен ресторант.

Собствениците се гордеят също с това, че корабът им има „подводна галерия”, кръстена „Капитан Немо”. Там са поставени илюминатори, от които може да се наблюдава подводния живот. За удобство на пътуващите, на дъното на кораба е монтирано външно осветление.
На кораба има 114 каюти, с площ между 10 и 30 м2, 108 от тях са външни и 14 имат балкони. Във всяка каюта има баня с мраморна вана, сейф, аудио-видео система и телефон със сателитна връзка. Докато се скитате из коридорите и витите стълби на кораба, ще откриете зала за масаж, спа и фитнес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар