вторник, 14 юли 2009 г.

И заживели щастливо


Всяка сериозна връзка има логично продължение – съвместно съжителство. С брак или без брак, заживяването под един покрив с любимия е интересен и често преломен момент. Правилна стъпка или корабокрушение е вашето съвместно съжителство?

Не може да сте сигурни дали познавате един човек, ако не сте поживели заедно. Затова и един от актуалните съвети към съвременните двойки е да са живели заедно преди да решат да сключат брак. Съвместното съжителство ни дава много по-голяма яснота с какъв човек сме решили да свържем живота си и дали той е такъв, за какъвто сме го имали. Много хора дори не подозират колко много може да развалят отношенията си с доскоро любим човек, само поради факта, че живеят заедно. Дреболиите са незначителните на пръв поглед неща, които преобръщат красивата каляска, наречена „любов“.



И ако любовта на мъжа минава през стомаха, то любовта на жената минава през всички дребни детайли от ежедневието. На това не вярват само щастливо влюбените, които все още не са заживели заедно.

Време ли е да заживеем заедно?

Всяка връзка трябва да търпи развитие и да минава пред определени етапи. Спре ли да се развива – значи връзката е на изчерпване. Заживяването под един покрив е един от ключовите моменти, които доказват, че връзката наистина се е превърнала от сериозна в много сериозна. Дори сключването на брак не е нещо специално пред това да си свиете собствено гнездо заедно (освен ако бракът и заживяването заедно не съвпадат).

Няма конкретен момент, който се счита за подходящ да заживеете заедно. При някои това се случва още на първите месеци, при други – след години. Важни са възрастта, финансовото състояние, професиите, плановете за бъдещето. Всичко това, съчетано с индивидуалните характери на всеки един човек, правят невъзможно поставянето на срок.

Ако според вашите лични критерии, няма видими сериозно пречки да заживеете заедно, чувствате се уверени в чувствата си и не се страхувате да изгубите част от свободата си, тогава значи времетo е дошло. Ако той се плаши от тази крачка, дайте му време, но не безкрайно. Несериозно е да оправдавате мъж, който години наред си намира оправдания да не заживеете заедно. Това се среща често при мъже, на които им е удобно да живеят с родителите си. Не пожелае ли сам да заживеете заедно, значи му липсва смелост и най-вече – достатъчна сила на чувствата. Факт, на който не бива да намирате „логични“ обяснения.

Опитайте се да не вземате това важно решение, когато току-що сте се влюбили. Всички знаем как любовта толкова ни опиянява, че замъглява реалността. Бурният изпепеляващ секс и безгрижните часове заедно не са постоянен начин на живот. Те са просто красив етап, на който може да се насладим, преди да заживеем заедно. В противен случай първата криза в отношенията може да настъпи много рано, защото ще очаквате розовите моменти да не изчезват. Преждевременното съвместното съжителство може да отнеме от ореола на безценните първи месеци, когато сме били загадъчни и времето никога не ни е стигало да се насладим един на друг.

Двамата под един покрив – ами сега?

Да речем, че вече сте дали цялата си енергия и средства, за да свиете свое собствено гнездо. Щастливи и доволни, заживявате заедно. Очаквате, че започват да се случват чудеса, а те закъсняват. Дори напротив – първите месеци съвместно съжителство може да не се окажат толкова розови, колкото сте си представяли. Преди сте организирали времето си, така че да сте във всяка минута заедно, а сега го имате наготово. Ако позволите ежедневието да ви завърти, може да изживеете много подтиснати и скучни вечери, през които се питате „Това ли наистина исках?“

Обикновено след първите няколко месеца двойката свиква с мисълта, че забавните и скучните, страстните и унилите, щастливите и тъжните моменти се редуват и се научава да ги приема без излишен драматизъм. От битовизмите не може да се избяга, но не бива да стават основен елемент на живота ни, а да се концентрираме върху по-глобалните и смилени неща. Навиците и предпочитанията на партньора са ни били познати, но не сме осъзнавали напълно какво е да се съобразяваме с тях. Това неминуемо води до известен стрес, който обаче преминава и успяваме да се адаптираме успешно.




Важно за съвместното съжителство е установяването на правилата предварително. Не допускайте силните ви чувства да заслепят чувството за рационалност и да се раздавате у дома до изтощение. Много жени сами научават мъжете си, че те ще поемат цялата домакинска работа и грижата за дома, а след време започват да се сърдят, че той не им помага. Важно е да уточните, че двамата по равно имате задължения и изпълняването им да започне от първия ден на живота ви заедно. Ако сте на път да обвържете живота си с мъж, който е категоричен, че не би ви помагал в домакинските задължения, сериозно се замислете дали може да преглътнете този факт и дали си струва. Не заживявайте заедно с човек, когото сте решили, че ще промените. Ако той сам не пожелае, нищо не е в състояние да го промени, най-малко „досадни женски фасони“.

Липсата на собствено пространство е възможно да измъчва по-свободолюбивите хора. Трябва да приемете факта, че ще давате обяснения къде отивате, с кого, както и винаги да предвиждате половинката в плановете. Дори женските ритуали за разкрасяване стават пред очите му. Този факт обаче измъчва много повече жените, отколкото мъжете, тъй като ореолът на любимата жена не се губи от маската й за коса и шумния епилатор, а от много по-сериозни проблеми в отношенията.

Докато преди сте можели да контролирате настроенията си и да не се натоварвате взаимно, когато дразнителите са външни, след заживяването заедно това се оказва невъзможно. Дори вината за лошото настроение да не е в половинката, тя често ще понася последствията. За съжаление, причини извън отношенията ви често може да се окажат в основата на разярени спорове, защото не сте успели да разпуснете негативната енергия по друг начин.

Заживяването под един покрив е естествен и необходим ход за всяка двойка. Преди да сте предприели тази важна крачка, никога на бъдете сигурни, че сте срещнали любовта на живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар