четвъртък, 23 юли 2009 г.

Няколко „летни“ съвети за бременни


Подходящи напитки. Достатъчно течности.
Лятото и високите температури изискват непрекъснато набавяне на достатъчно количество течности. Не всички течности обаче са подходящи за лятото, особено в състоянието на бременната жена. Консервираните натурални сокове и нектари, компотите, са от тези напитки, които задържат течности в организма. Известен факт е вече, че газираните безалкохолни по принцип не са подходящи за бременната жена. Те предизвикват подуване на корема, киселини и понякога неконтролирано изпускане на въздух от горните дихателни пътища. Имайки предвид сезона и въздействието на високите температури върху организма въобще, подуването на тялото, отичането, образуването на повече газове при храносмилателния процес, тези напитки въобще не са ви необходими.



Течностите, които са подходящи за бременната жена – всякакви прясно изцедени сокове. Трябва да се има предвид обаче какво влияние имат плодове върху храносмилателната система, тъй като при изпиването на съответния сок, той ще ви се отрази по същия начин. Например, сокът от сливи има слабителен ефект, от грозде води до ферментиране в стомаха.




През лятото най-полезната течност за бременната жена е негазираната изворна вода.
Можете да пиете и билков, зелен, ментов чай. Чаят от листа на касис и мента е особено подходящ за сезона. Той нормализира кръвното налягане и има успокоителен ефект.




В последното тримесечие на бременността е много важно да приемате задължително по литър и половина течност минимум на ден.
Набавянето на течности се получава и при консумацията на различни хранителни продукти като супи, мляко, плодове, зеленчуци. Например, краставицата съдържа 80 % вода. Така че ако редовно хапвате плодове и зеленчуци и поемате течна храна, то вие без усилие ще си набавяте необходимото количество течност.




Отоци
Лятото провокира отичане на тялото и долните крайници. Бременността също е фактор за отичане на организма. Сезонът е рисков, особено за бременните жени в последните месеци, по отношение на появата на отоци. Движете се достатъчно. Вдигайте кратата на високо. Пазете се от слънцето и високите температури, стойте в прохладни сенчести помещения и градини.




Вслучай че започнете да вдигане високо кръвно налягане, отоците са постоянни, рано сутрин глезените продъжават да са отекли, потърсете лекаря си за консултация. Когато това състояние е придружено с главоболие и симптоми като прилошаване, повръщане, не отлагайте посещението при акушер-гинеколог.




Хранене
Възможно е през лятото да прекалите несъзнателно със солта. Ограничете я. Тя също може да провокира задържане на течности и отоци.
Следете теглото си редовно. Заради изобилието на плодове и зеленчуци, продължителността на деня, възможно е да поемате повече от необходимото ви количество храна.




Правете разтоварващи дни с извара и плодове или зеленчуци. Гладуването обаче по време на бременност не се препоръчва! Дори и да нямате апетит, хапвайте на малки порции през 2-3 часа. Непременно консумирайте богата на белтъчини храна. Протеините са необходими както за бебето, така и за организма на бременната жена. Хапвайте повече зеленчуци за сметка на картофите, ориза, тестените изделия.
Спокойно можете да си доставяте наслада с порция сладолед на ден.



Сън и почивка
През лятото денят е прекалено дълъг за бременната жена. Затова е желателно да се предвидят часове за по-дълга следобедна почивка. Дори и да не можете да спите в часовете между 13 и 17 часа, полежете, починете, занимавайте се с нещо спокойно и бавно.


Вечер си лягайте навреме. Допълнителните час-час и половина сън ще са ви само от полза за доброто физическо и емоционално самочувствие.


Ако жегите са големи, не се притеснявайте да използвате климатика. Внимавайте обаче да не се простудите. Препоръчва се уредът да е на 2-3 м разстояние от вас. Подходящата температура е 21-22 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар