сряда, 8 юли 2009 г.

Светът каза "Сбогум" на Майкъл Джексън


Стотици милиони фенове от цял свят се сбогуваха с Краля на попа Майкъл Джексън, който почина на 25 юни в Лос Анджелис.


Новината за внезапната смърт на най-успешния изпълнител за всички времена предизвика шок сред многобройните му почитатели в цял свят.

Вчера тялото на Майкъл Джексън пристигна пред Staples Center за публичната прощална церемония в памет на Краля на попа. Церемонията започна в 10.00 ч. местно /20.00 ч. българско/ време. В нея взеха участие много знаменитости. Над 1,6 милиона души се включиха в лотария, в която бяха разиграни 11 хиляди билета за мемориалната служба. Още 6500 билета получиха почитатели, които имаха възможност да наблюдават церемонията на екран, установен на разположената в близост площадка Nokia Theatre. Градският департамент на полицията, опитвайки се да предотврати стълпотворението, излезе с предупреждение, според което, хората без билети няма да имат възможност да се доближат до Staples Center.



Тялото на Джексън в блестящ ковчег от 14-каратово злато беше транспортирано до гробището в Лос Анджелис след частна церемонията за семейството и приятелите на поп- идола. Неговият ковчег беше изложен в концертната зала Staples Center в центъра на Лос Анджелис, където поклонниците на Краля на попа си взеха последно сбогом с любимата звезда. В мероприятието участва и хор. "Ние ще видим Краля, Алелуя", запя хорът при изнасянето на ковчега пред сцената, заобиколен с купища цветя. След това пастор Лушъс Смит отдаде последна почит на Краля на попа, преди Марая Кери да изпълни песента на Джако "I'll be there."

Някои от най-близките приятели на Майкъл Джексън, включително Даяна Рос, Елизабет Тейлър и Куинси Джоунс, пропуснаха погребението на поп-идола в Лос Анджелис. Рос беше определена в завещанието на Джексън като допълнителен попечител на децата му, ако майка му почине или няма възможност да се грижи за тях. Певицата изпрати послание към милионите фенове, събрали се в Staples Center и пред екраните в цял свят, за да се сбогуват с Джако.

"Майкъл беше моя лична любов, съкровена част от моя свят и моя живот", заяви изпълнителката в изявление, в която изрази благодарността си към неговото семейство за това, че са споделили Майкъл със света и с нея. "Майкъл искаше да съм там за неговите деца и аз ще бъда, ако те някога имат нужда от мен", заяви Рос. Съобщения на много различни езици бяха изстреляни във форумите на Майкъл Джексън, Фейсбук, MySpace, Туитър и други места в мрежата, където бяха публикувани новини или видео-репортажи във връзка с погребението на Джако.



Близо половин милион мнения бяха публикувани на официалния сайт на "Сони Мюзик" в памет на Краля на попмузиката преди началото на службата в Staples Center. "Майкъл беше гигант и легенда в музикалната индустрия. И ние плачем заедно с милионите фенове по света", заяви бившият президент на ЮАР Нелсън Мандела. "Смятам, че също като Елвис, Синатра и "Бийтълс", той се превърна в основна част от нашата култура", коментира американският президент Барак Обама.

"Господ те извика у дома, събери крила и продължи да твориш магията си сред ангелите в рая", заяви сестра му Латоя Джексън. "Майкъл беше моя любов, съкровена част от моя свят и живот", заяви соул изпълнителката Даяна Рос. "Майкъл беше най-голямата звезда в света", посочва певицата и актриса Куин Латифа. "С внезапната загуба на нашето съкровище, при все това че сме много, всеки от нас остава болезнено сам", са думите на поетесата Мая Анджелоу, прочетени на церемонията.

"Просто не смятам, че Майкъл би искал да споделя мъката си с милиони други. Не мога да бъда част от цялото множество. И не мога да гарантирам, че ще имам силите да кажа нещо", заяви Елизабет Тейлър, аргументирайки се защо не успя да присъства на церемонията по изпращането на Джако.

Бившият американски президент Бил Клинтън почете Майкъл Джексън като изключително надарен музикант и изрази съжалението си, че Кралят на попа, който беше изпратен от милиони негови фенове на погребална церемония, е носил бремето на звезда от много ранна възраст. Клинтън подчерта, че стоенето под светлината на прожекторите толкова дълго време без съмнение се е отразило върху развитието на личността на Джексън. Сълзи и съболезнования съпътстваха звездното, но печално отбелязване на паметта на Джако в Лос Анджелис. 11-годишната дъщеря на музиканта Парис се обърна, обляна в сълзи към събралото се множество, в последната сърцераздирателна част от двучасовата церемония. "Още от самото ми раждане татко беше най-добрият баща, който можете да си представите. И просто исках да ви кажа колко много го обичам", заяви Парис преди да избухне в плач и да се вкопчи в прегръдките на Джанет Джексън.

Погребалното място на звездата остана забулено в мистерия, часове след откритата за публиката траурна церемония, посветена на Краля на попа. Семейството на Джексън изненада феновете след като реши да изложи златния ковчег с тялото на звездата на показ в концертната зала Staples Center, след частна траурна церемония за семейството му. Но след като семейството се насочи за обяд към петзвезден хотел в Бевърли Хилс след церемонията, остана неясно къде отива ковчегът на Джако. Говорител на семейството отрече да направи коментари, след като местните медии съобщиха, че ковчегът ще бъде транспортиран на неизвестно място и няма да се завърне в гробището в Холивуд Хилс, където беше в началото на деня. Несигурността около погребалните планове на семейство Джексън може да предизвика спекулации за това, че певецът може да бъде погребан в любимото си ранчо "Невърленд", северозападно от Лос Анджелис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар