сряда, 15 юли 2009 г.

Котките ни манипулират


Учени от университета в Съсекс достигнаха до извода, че котките използват специално "жалостиво мяукане", за да размекнат своите стопани и да спечелят тяхното внимание и храна.

Собствениците на котки могат да не се досещат затова, но изглежда пухкавите ни приятели са открили начин, как да ни манипулират. За разлика от обичайното мъркане, тези звуци много наподобяват плача на дете.

Учените са стигнали до заключението, че котките напълно преднамерено използват тези звуци, за да не могат хората да ги игнорират. Докато мяукащият по обичаен начин котарак може най-спокойно да бъде изпъден от стаята, умолителното мяукане почти винаги принуждава собственика на котката без да отлага да стане и напълни паничката с храна.

Доктор Карен Маккомб, водещ автор на изследването, публикувано в специализираното списание Current Biology, заяви, че е била вдъхновена да направи проучването от собствения си котарак Пепо.

Нейният екип е помолил притежателите на котки да записват звуците, издавани от своите любимци, включително както жалостивото и настоятелно мяукане, така и обичайното. Тези записи са били изслушвани от доброволци, които не са имали опит с котки. Те са отбелязали, че "умолителното мяукане" е по-малко приятно и изразява огромна настоятелност. Оказва се, че разликата зависи пряко от честотата на звука, издаван от гласните струни на животното.

Котките могат да ги задействат, така че да издават едновременно високи и ниски честоти. "Ние предполагаме, че котките могат да манипулират със звуците, ако това предизвиква необходимата реакция у човека", заключава Маккомб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар