четвъртък, 23 юли 2009 г.

Здрави очи


Редовната консумация на риба, ядки, зехтини други продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини, както и минималното приемане на трансмазнини, позволяват да се намали значително риска от различни очни заболявания, включително макулна дегенерация.




Най-често заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата и поради това обикновено се обозначава като възрастово-зависима макулна дегенерация. Засяга предимно хора над 50-годишна възраст, а над 65 честотата му още повече се увеличава. Съществува и ювенилна форма на заболяването, която се наблюдава при млади хора и се дължи на генетични аномалии, водещи до постепенна атрофия на макулата.



В изследване, направено в Австралия, взели участието 2454 души. Доброволците са били помолени редовно да консумират поне една- две порции орехови ядко на седмица. След 10 години, изследователите установи, че при участницитеу които редовно са консумирали ядки, риска от развитие на макулна дегенерация се е намалил с близо 35%.


Резултатите, оповестени от специалистите от Университета на Сидни показват, че изяждането на поне една порция риба седмично, намалява риска от ранно развитие на патологичното състояние с 31%.


Офталмолозите алармират, че заболелите от дегенерация на ретината драстично се увеличават и само в Англия тази диагноза е поставена на повече от 500 хил. души. На половината от тях са била поставена диагноза „слепота“ или „частична загуба на зрението".


В статия за списанието The Archives of Ophthalmology, Дженифър Тан, ръководител на изследването отбелязва, че получените резултати подкрепят хипотезата, че хранителния режим влияе на зрението. Увеличаването приема на храни, съдържащи полиненаситени, Омега-3 мастни киселини, както и редовната употреба на риба и / или ядки могат да предпазят организма от развитие на макуларна дегенерация в ранните стадии на болестта.


Известно е, че мастните киселини пречат на образуването на плаки в артериите, намаляват дразненето и предпазва клетките на ретината от вредното въздействие на окислителните процеси в организма.


Според друга публикация в същото списание, хора, чийто ежедневно меню е с високо съдържание на зехтин - 100 мл на седмица, са по-малко застрашени да развият болестта, отколкото тези, които консумират не повече от 1 мл от продукта в седмицата.


Въпреки резултатите, учените, са на мнение, че проучванията трябва да продължат. Изследванията трябва да покажат как промяната в дневната диета може да предотврати или забави развитието на макуларна дегенерация.




Според експериментални проучвания, проведени от италиански и австралийски учени, пилъфът и паелята могат да предпазят от загуба на зрението. Изследователи от университета в Акуила и колегите им от университета в Сидни са установили, че шафранът, който традиционно се използва в италианската, индийската и испанската кухня, може да предпазва от най често срещаните форми на слепота. Експерименти проведени с опитни животни показват, че тази подправка пази очите от увреждания, причинени от ярката слънчева светлина, и забавя развитието на генетични заболявания като пигментозен ретинит.



Друго изследване, категорично показва, че хората, които често са консумирали храни, обогатени с трансмазнини и тестени изделия, развиват по-често макулна дегенерация. Според учените, трансмазнините предизвикват възпалителни процеси провокиращи възрастови изменения на ретината. За разлика от тези мазнини, омега 3-мастните киселини предпазват очите от увреждане, благодарение на съдържащите се в тях силни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.



Прекомерната консумация на червено месо може да увеличи опасността от ослепяване с около 50 процента, предупреждават учените. Ново проучване показва, че тези, които ядат по десет или повече порции червено месо на седмица са изложени на 50 процента по-голяма опасност да получат свързаното с напредването на възрастта перде на очите, което може да доведе до ослепяване.


Учените установили още, че консумирането на пилешко месо поне три пъти на седмица може да намали опасността от слепота с над 50 процента. Пердето на очите обикновено се появява след 50-годишна възраст, когато нови кръвоносни съдове в окото изпускат секреции, като по този начин вредят на зрението. Според проучването, публикувано в American Journal of Epidemiology, намаляването на консумацията на червено месо може да помогне на някои хора да се излекуват.


Учените от Мелбърнския университет (University of Melbourne) изследвали хранителните навици на 6700 души на възраст между 58 и 69 години и свързали резултатите с установени преди това симптоми на заболяването. Тези, които приемали по десет порции червено месо на седмица били изложени на 47 процента по-голяма опасност да проявяват първи симптоми на перде на очите от тези, които ядат по-малко от пет порции на седмица. За разлика от тях участниците, които ядели пилешко месо поне по 3,5 пъти на седмица били изложени на 57 процента по-малка опасност да загубят зрението си от тези, които ядат пилешко по 1,5 пъти на седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар