сряда, 22 юли 2009 г.

Българите - трудолюбиви и мързеливи


Българите са едновременно и мързеливи и трудолюбиви.Това са данните от изследване на „Отворено общество“ - „Социални дистанции и етнически стереотипи за малцинствата в България“, предаде репортер на БГНЕС.

Българите са красиви, умни, хитри, завистливи и бедни.

Проучването е абсолютно представително и проследява отношението към някои нови етнически групи, например емигранти от Африка и Югоизточна Азия.

Най-добре са приети гражданите на Европейския съюз, коментира резултатите от изследването експертът от „Отворено общество“ Алексей Пампоров. Англичаните и руснаците са също много добре приети в нашето общество, както македонците, бесарабските българи, сърбите и украинците.

Според изследването с тях сме съгласни да сключим брак, но не ги искаме за директори. Добре приети са турците, арменците, българомохамеданите, евреите, но те не са желани за брак, а по-скоро за съседи и приятели.

Според анкетираните към китайците и ромите има еднакво отношение. Най-трудно са приети арабите, албанците и кюрдите. В повечето случаи те са нежелани. Странно е, че японците са приемани за съседи и началници, но не и за съученици на децата ни.

Според наложените стереотипи ромите са купонджии, хитри, мръсни и бедни. Тъй като тези стереотипи не са свързани е възможно да бъдат преодолени. Стереотипите за арменците са , че са доста богати, търговци и бижутери. Подобен тип свързани стереотипи трудно би могъл да бъде променен.

Според всеобщите представи руснаците са сърдечни, весели и красиви, при тях единственият лош стереотип е любовта им към чашката. Изследването показва, че колкото по-малко познаваме едни хора, толкова повече предразсъдъци имаме към тях и е възможно на базата на своите предразсъдъци да страним от тях. Според изследването не всички българи искат да се женят за българи, както и подобно тенденция има и в другите етнически групи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар