неделя, 28 юни 2009 г.

Къде,хората са най-щастливи


Дания е обявена за най-щастливата страна в света, според списание "Форбс". Класацията на авторитетното издание нарежда Дания начело, като изборът е повлиян от няколко показатели като удовлетвореност от живота и равнище на безработица.

В челната десетка влизат още Финландия, Холандия, Ирландия, Швейцария, Канада, Нова Зеландия, Белгия. На второ и трето място след Дания се нареждат страните Финландия и Холандия.

Според "Форбс" датчаните имат най-висок показател по удовлетвореност от живота - 90,1 и с още по-голям оптимизъм гледат в бъдещето - 92,3. Тази малка европейска нация има всички основания да чувства удовлетвореност: БВП на глава от населението достига 68 362 долара годишно при равнище на безработица от 2%.

При норвежците БВП е в размер на 98 822 долара годишно на глава от население, там безработица е 2,6%, но индексът на удовлетвореност от живота е много по-нисък - 76,5. Така белгийците се оказват на девето място в класацията за щастие.

Списание "Форбс" твърди, че страната, където хората най-малко са щастливи е Китай. Работната седмица на китайските граждани е 47 часа, която е много по-голяма от средния показател, а БВП на глава от населението е едва 3600 долара годишно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар