сряда, 3 юни 2009 г.

От клюките в офиса може да научиш много неща


Някои хора определят клюкарстването в офиса като тормоз на работното място. То е в състояние да разруши връзки, отношения и всякаква екипна работа. Много компании са изцяло против него, тъй като то може да се окаже повод хората, които работят заедно да изгубят доверие един в друг.

Много е популярно схващането, че жените са много по-големи клюкарки от мъжете, но това отдавна не е така. Мъжете обичат да обсъждат. Без значение дали ще е задника на шефката, на кого духа секретарката, коя колежка са видяли пияна снощи или какъв подмазвач е най-новият им колега. Всяко едно от тези на пръв поглед безобидни твърдения и подмятания може да прерастне в обида, която оронва реномето на даден човек и може да срине авторитета му за секунди. Никой не е застрахован да попадне в такава ситуация, затова нашият съвет е да стоиш максимално настрана. Когато се окажеш въвлечен в клюкарска среда, просто не взимай участие.

Клюките в офиса лесно могат да се прехвърлят и извън него, прераствайки от закачлива шега в отявлена вражда и извън разботната обстановка. Никога не знаеш колко чувствителен или агресивен може да е обектът на обсъждане и какво може да отключи това в него. Има хора, които са много докачливи, таят скрити комплекси и това може да предизвика дълго потискани реакции. Никога не може да си сигурен дали някой не те чака зад ъгъла или не ти подготвя съдебен процес за нанесена обида. Отмъщението може да варира от това колко болни и наранени са чувствата на потърпевшия.

Ако ти се превърнеш в обект на клюкарстване, най-важното е да не ставаш жертва, а да излезеш с високо вдигната глава от ситуацията. Независимо дали е закачлива шега за теб или обида, която оронва авторитета ти в работната обстановка, трябва да стиснеш зъби и да се опълчиш мълчаливо на цялата история. Това ще подразни още повече клюкарите.

За да не влизаш в устите на хората, винаги бъди предпазлив какво и пред кого споделяш за личния си живот, професионалните си амбиции и целите си. Не коментирай, че нямаш връзка, идеите си за някой нов проект или намеренията си да си търсиш нова работа. Не си позволявай да споделяш твърде лични неща, нито прекалено да фамилиарничиш с някого, когото едва познаваш. Много е грозно и да се опитваш да ровичкаш в техния живот, без те да са пожелали сами да те въведат в него. Просто бъди професионалист и на ниво във всеки един момент. Така ще си утвърдиш почетна позиция и няма да има за какво да се хванат и клюкарят за теб.

Дори да чуеш нещо по свой адрес, приеми го с усмивка и не бързай да опонираш. Остави хората да разберат какъв си не по това, което са чули, а по това, което видят.

Клюките мже да са ти полезни само в един единствен случай. Когато става въпрос за офиса. От клюките за работата си може да научиш какви са отзивите за работодателите, какви хора каресват те и толерират и защо, какво може да ги подразни и какви са бъдещите им идеи, върху които може и ти да помислиш и бъдеш от полза.

Каквото и да правиш, колкото и да те сърби езика да се включиш в клюкарстването в офиса, по-професионално и безопасно е да стоиш настрана. Възрастни хора сме все пак и е хубаво да правим разлика между обсъждането с приятели на по бира и офиса, където трябва преди всичко да работим. А за да е ползотворен този процес, трябва да се уважаваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар