четвъртък, 4 юни 2009 г.

Алергия към домашни любимци


Някълко съвета какво да правим, ако имаме алергия към любимото ни животно. По принцип алергията, предизвикана от домашни животни, може да се развие във всяка възраст на човека. Според последни изследвания алергия от кучета и котки получават около 15% от населението, което има вкъщи такива животни.От къде възниква алергията? Хората, страдащи от алергия, предизвикана от животни, често страдат от частична кожна алергия (пърхот). И тъй като кучетата и котките са най-популярните домашни любимци, те са на първо място в списъка на животните, които най-често предизвикват човешката алергия. Често срещана е и алергия, предизвикана от други животни, например хамстери, домашни зайци, мишки, а така също коне, кози и крави. Алергията от някои от изброените животни се появява много по-често, отколкото от някои други.Кои са признаците на алергия у човека, предизвикана от домашни животни? Алергията от домашни животни много често се проявява като сълзене на очите, алергична хрема, пристъпи на астма, обрив по кожата. Много често тези симптоми погрешно се приемат за симптоми на други болести и когато страдащият болен за известно време се откъсне от средата на животните, алергията изчезва и при ново съприкосновение с тях тя пак се проявява.

Как може да са намали алергичната реакция на човешкия организъм от домашни животни? Ако вие или член на семейството ви са подложени на алергична реакция, предизвикана от домашен любимец, вие можете да се възползвате от следните съвети, за да намалите тази реакция на организма:

- Постарайте се вашият любимец да няма достъп до спалнята;

- Направете добра вентилация на жилището си;

- В спалнята ви да няма течение;

- Редовно почиствайте жилището си с прахосмукачка;

- Редовно изкъпвайте вашия домашен любимец;

- Не позволявайте на вашия домашен любимец да лежи върху леглата, диваните и фотьойлите;

- Не позволявайте на вашия домашен любимец да пътува в колата ви на седалките. Използвайте за него лично някакво покритие на седалките;

- Грижете се за чистотата и за здравето на кожата на вашия домашен любимец: осигурете му правилно хранене и витамини;

- Нека вашият домашен любимец по-голямата част от времето си да прекарва на чист въздух и на открито;

- Старателно измивайте ръцете си след грижи за домашния си любимец;

- Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар за възможно прилагане на имунотерапия или антиалергично лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар