четвъртък, 11 юни 2009 г.

Как да се погрижим за кожата през лятото ?


Лятото крие много опасности за кожата ти. Затова вместо да се биеш в гърдите, че ти си мъж и нямаш нужда от грижи срещу слънцето, по-добре имай едно наум какви неприятни изненади може да ти донесе лятото и как да се отървеш от тях.

Най-малко, за да не прекараш сезона намазан с кисело мляко, вместо да забиваш мацки по плажа.

Слънчево изгаряне
Слънчевото изгаряне се проявява, когато си излагал продължително време незащитената си кожа на УВ лъчите на слънцето. УВ лъчите се разделят на три типа – УВА. УВБ и УВЦ. УВА и УВБ освен, че са главните виновници за слънчевото изгаряне, може да доведат и до рак на кожата.

Предпазване
Избягвай слънцето между 10 и 14 часа, когато УВ лъчите са най-силни. Използвай слънцезащитен крем с минимум фактор 15 и го нанасяй на тялото си поне веднъж на два часа.

Лечение
Ако все пак безразсъдно си се изпържил и сега червенината и сърбежа не ти дават грам спокойствие, може да третираш засегнатите места с хладки компреси вода или безалкохолни лосиони на основа алое, както и специализирани медицински продукти срещу изгаряне.

Слънчасване
Слънчасването се изразява в прекалено повишаване на телесната температура. На много хора им прилошава или припадат от горещината, но сериозното слънчасване може да има сериозни последици. Класическите признаци на слънчасване са освен изключително високата телесна температура, гореща зачервена суха кожа, учестено дишане, главоболие и понякога загуба на памет.

Предпазване
Организирай ежедневните си ангажименти според прогнозата за времето. Пий много вода през целия ден, носи светли свободни дрехи. Избягвай прекаленото натоварване, кафето и алкохола по време на големи жеги.

Лечение
Ако забележиш някой от посочените признаци при някой, веднага го премести на сянка, обилно го поръси и охлади с вода, махни дрехите му, прави му вятър и постави лед под мишниците му. Ако е в съзнание, му давай да отпива вода. А ако забележиш, че започва да трепери, което е нормален симптом при слънчасване, намали степента на охлаждане. Треперенето допълнително повишава телесната температура.

Ухапвания от насекоми
Лятото е перфектният размножителен период за много насекоми, много от които носят всевъзможни зарази, а ухапванията на други може да предизвикат алергични или отровни реакции. Освен комарите, кърлежите, паяците, мухите, пчелите и стършелите, навън дебнат куп други животинки срещу чиито ухапвания трябва да бъдеш подготвен.

Предпазване
В зависимост от самото насекомо, съветите как да се предпазваш се различават. У нас няй-голямата напаст остават комарите, а срещу тях и други популярни видове, има специални спрейове, с които да пръскаш тялото си, за да ги тблъскват. За населено място, където има други опасни насекоми е необходимо да селектираш съответните видове и спрямо това да търсиш подходящите предпазни мазила.

Лечение
Ако нещо те ухапе и се опасяваш от алергична реакция, поставяй торба с лед на мястото за 15 – 20 минути веднъж на час в продължебние на 6 часа. Така ще избегнеш подуване на засегнатата област. И се снабди с всякакви анти алергични спрейове за успокояване след ухапвания или такива, които редуцират болката и са с различен антибиотик в състава си.

мухаОбриви от растения
Често обривите през лятото са следствие докосване или одиране в отровно растение. Това може да е отровен бръшлян, дъб, смрадлика. Всички от тях изпускат сокове, в чиито съставки присъства отровното масло Урушиол.

Предпазване
Най-добрият начин е да стоиш далеч от подобни растения, но ако не може да ги разпознаваш, гледай, когато отиваш в подобна богата на растителност местност, да си с дълги панталони и блуза с дълги ръкави. Не гори тези растения, защото дори пушекът им може да предизвика дразнеща реакция. И най-добре се мажи ежедневно с предпазни лосиони за тяло.

Лечение
Измий всички засегнати области от тялото си под течаща вода, колкото се може по-бързо. Изпери дрехите си на високи градуси в пералня. Вземи си хладен душ и после си вземи вана с хладка вода с брашно или сода за хляб.

Лятото предлага много приключения, но, ако не искаш да помрачиш авантюрите си още преди да си ги започнал, бъди много предпазлив и полагай внимателни грижи за здравето и кожата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар