петък, 26 юни 2009 г.

Най-популярните спортове в света


Всички мъже обожаваме спорта. Едни си падат по тежести, други по плуване, трети по лека атлетика. Няма съмнение, че у нас най-разпространеният спорт е футболът.

Почти няма и мъж, който да не разбира от футбол и да не дава мнение кое как става и как се играе добре. Тази тенденция е характерна за цяла Европа, тъй като футболът е най-популярният спортна континента.

Специално за вас открихме списък с най-популярните видове спорт в световен мащаб. Ето го и него.


Спорт


Приблизителен брой хора, практикуващи спорта.


Борй на национални федерации.

Волейбол


998 милиона


Баскетбол


400 милиона


Тенис на маса


300 милиона


Футбол


242 милиона


Бадминтон


200 милиона


Тенис


60 милиона


Бейзбол


60 милиона


Dragon Boat Racing


50 милиона


Хандбал


18 милиона


Хокей


3 милиона


Джудо


2.5 милиона


Ръгби


2 милиона



Ето и някои любопитни факти:

Формула 1 е спортът, който събира най-много телевизионни зрители. Едно първенство събира годишно около 40 милиарда зрители пред телевизорите, което прави спорта на Шумахер първенец в тази категория.

Световната федерация по баскетбол отчела, че около 400 милиона души по света играят баскетбол, което ще рече, че всеки 12ти човек, независимо мъж, жена или дете, обожава да играе с оранжевата топка и да стреля по коша.

Световната федерация по волейбол пък твърди, че 1 млрд. души по света играят волейбол или всеки 6ти. Това се сторило съмнително на журналистите, които решили да разнищят случая. На въпроса как това е възможно, от федерацията отговорили, че има 33 милиона регистрирани, но реално почитателите на спорта били много повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар