събота, 20 юни 2009 г.

Хайде на пикник ! Но къде ?


Какво ще кажете за един пикник сред зелени планински гори до прохладните води на някой водопад? За целта няма да се налага да ходите чак до джунглите на Амазонка.

България ни е дала и това – прекрасни райски кътчета, сгушени сред китна гъста растителност, разпръскващи свежест и връщащи вярата ни в красивото. Колкото по-топло става, толкова повече започвате да си мечтаете за почивка – дали на морето, дали сред природата, няма значение. Важното е да е далеч от шумния град и напрегнатото ежедневие. И макар да не можете да си вземете отпуск по всяко време, все пак ви остават уикендите. Двата спасителни дни, в които можете да сложите малко храна в една кошница и въоръжени с одеяло и бански да се „изгубите“ в рая за няколко часа. В съзнанието си започвате да прехвърляте всички места, подходящи за пикник и условията, на които трябва да отговарят за да ви е максимално приятно. Задължително условие е в близост да има водоем. Но също така да бъде и прохладно, зелено, красиво и екзотично. Е, тогава поемете към някой водопад, спускащ се по склоновете на Рила, Пирин, Родопите или пък Стара планина. Възможност за избор имате, остава само да приготвите кошницата и да тръгнете на път.

Крушунски водопад

Ако изберете да разположите пикника си в района на Крушунския водопад, със сигурност няма да ви се иска да си тръгнете от там в края на деня. Това е едно от най-прекрасните, най-екзотичните и най-приказни кътчета в България. Намира се на 34 км. от град Ловеч, в близост до село Крушуна. Главният водопад се спуска от височина 20 метра, разделя се на няколко ръкава и образува още няколко водопада. Така се оформя най-голямата водна каскада в страната с много прагове, басейнчета и карстови тераси, заобиколена от на практика непроходима растителност. Построените стъпала и екопътеката са направили възможен достъпа до извора на водопада, скрит в едноименната пещера. В близост до Крушунски водопад се намира Деветашката пещера - пещерата е с най-голямото преддверие в Европа. До нея можете да стигнете по низа от екопътеки, а живописната природа ще ви остави буквално без дъх.

Райско пръскало


Райско пръскало не е просто водопад. Това е най-високият водопад на Балканския полуостров – 124,5 м. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в подножието на друга историческа местност – връх Ботев и непосредствено над град Калофер. Ако решите да си направите пикник в района на водопад Райско пръскало, знайте че местността може да ви изкуши да останете повече от предвиденото. Освен че можете да разгледате културните забележителности и да си припомните славното възрожденско минало, можете да се спуснете към намиращия се в околността резерват „Джендема“ или пък да изпиете чаша ароматен планински чай в хижа „Рай“. Тя се е сгушила в подножието на водопада и обикновено е изходен пункт за множеството туристи, дошли да видят този природен феномен. Водите от снежните преспи в подножието на връх Ботев образуват река Пръскалска, която след пада си се превръща в приток на Бяла река. Пикникът ви в района на Райско пръскало със сигурност ще бъде един незабравим отдих.

Скакавица

Това е най-високият водопад в Рила планина – намира се на 1750 м надморска височина, с пад на водата 70 м. Той е част от река Скакавица в Земенското ждрело. Местността в района на Скакавица е труднодостъпна, но много популярна заради множеството карстови извори и лечебния въздух. Вековни гори от бяла мура се простират докъдето виждат очите ви, а ако сте любител на планинските преходи, теренът ви предлага добри възможности да повдигнете адреналина си. На 40 минути от водопада се намира хижа Скакавица, но пътека между двата обекта няма. Трябва да разчитате на собствените си способности за ориентиране, наставленията на някой местен планинар и следите, оставени от тези преди вас. Но внимавайте пикникът да не се превърне в тренировка по оцеляване.

Хотнишки водопад

Наричан още Кая бунар този природен феномен се намира само на 15 км от Велико Търново, на границата между Дунавската равнина и Предбалкана. Водите на водопада се спускат от височина 30 м. Можете да се разходите по дългата километър и половина екопътека, която лъкатуши покрай водата и да се насладите на причудливите скални образувания, да минете през старите каменни тунели, да се изкачите на върха на водопада или пък да се спуснете в обраслото с бръшляни ждрело. Така, по малки мостчета и минавайки покрай още редица водопади ще стигнете и до самия извор дал името на водопада – Кая бунар. На 3 км. оттам пък се намира и село Хотница, в което можете да разгледате археологически разкопки от римско и турско време. Местата подходяши за пикник са толкова много, че трудно ше можете да си изберете едно. А дори да го направите, природата ще ви тегли с такава магическа сила, че бързо ще се впуснете в проучването й.

Това са четири от най-популярните водопади в България, но далеч не са единствените. Когато решите къде искате да си направите пикник и колко време можете да отделите, поинтересувайте се за природните забележителности, характерни за местността. Знайте, че 46 водопада са обявени за защитени от закона и за туристически обекти с национално значение. Ако посетите Национален парк „Централен Балкан“ например, освен Райско пръскало, можете да видите още Карловското, Видимското, Кадемлийското и Бабското пръскало, които са едни от най-високите водопади у нас. Ако се разхождате из Родопите, можете да разгледате светата обител на Бачковския манастир и непосредтвено над него намиращия се Бачковски водопад. Ако пък се намирате в столицата и нямате възможност за дълъг път, то на 5 км. от центъра на квартал Бояна се намира красивият Боянски водопад, до който най-лесно можете да стигнете през Копитото. Вярно, че не е много далеч от градския шум, но красотата на природата със сигурност ще ви накара да го забравите и да се отпуснете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар