петък, 26 юни 2009 г.

Извънредно положение в Централна Европа


Най-малко шестима са загинали при наводнения в Източна Чехия след проливните дъждове в региона, предаде Франс прес, като се позова на местните спасителни служби.

35-годишна жена е отнесена от придошлата река в град Нови Ичин, удавил се е и мъж от съседния Кунин. Още четирима починаха поради различни здравословни проблеми, тъй като бе невъзможно да получат навреме спешна медицинска помощ, съобщиха днес чешките спасители.

В някои райони от Източна Чехия са паднали около 50 литра дъждове на квадратен метър, посочва ИТАР-ТАСС. Редица села от региона са откъснати от света. Там е обявено извънредно положение, властите евакуират местното население. Поради наводненията са затворени и някои железопътни отсечки. Синоптиците в Източна Чехия предупреждават, че поройните дъждове може да продължат и в близките дни, добавя АФП.

Засилва се и заплахата от наводнения в района на Острава - най-големият град от Северна Моравия (в Моравско-Силезийската област). Местните власти предупредиха колегите си от южните райони на съседна Полша, че бушуващите чешки реки носят натам огромни количества вода, допълва ИТАР-ТАСС. Петдесет души загинаха при наводненията в Моравия през 1997 г., припомня руската агенция.

Властите в редица области в Южна Полша вече обявиха извънредно положение заради интензивните валежи и излезлите от коритата реки. Очаква се валежите да продължат през следващите дни, предаде АФП.

От вторник вечерта пожарникарите трябвало да се намесват 316 пъти в Горна Силезия, за да изпомпват водата от наводнените мазета и приземни етажи, най-вече в област Ченстухова, съобщи ръководството на местните противопожарни служби на страницата си в интернет. Редица реки са излезли от коритата си в областите Краков и Жешув, като блокирали пътищата в областта и наводнили полета, съобщиха телевизиите.

В Източна Австрия ситуацията също е тревожна. Няколко реки са излезли извън коритата си, а пътищата са залети. В северната част на страната над 3000 пожарникари и войници се борят с наводненията. Ситуацията е критична в няколко селища, които са напълно откъснати заради придошлите реки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар