неделя, 28 юни 2009 г.

Наука,изследваща целувките


Наред със старите науки, изучавани в училища и университети, дойде ред и на най-новата сред тях - наука, изследваща целувките. Новата дисциплина е с название филематология и ще изучава фундаменталните физиологически, психологически и други особености на целувката.

Названието на новата наука се реши на конгреса на Американската асоциация за прогрес в науката (American Association for the Advancement of Science).

Редица изследвания в областта на интимността доказват, че романтичната целувка активизира дейността на редица хормони. Факт е, че в кръвта на целуващите се намалява нивото на кортизола, предизвикващ стрес, увеличава се концентрацията на окситоцина - на "хормона на доверието" или "хормона на любовта". Освен това целувката помага за отслабването. Специалистите са изчислили, че 2 минутната страстна целувка спомага за изгарянето на до 2 калории. Да не говорим, че целувките развиват белите дробове, заглаждат бръчките, добра профилактика са срещу кариеса.

Според авторитетни психолози от Берлинския университет само няколко 20-секундни целувки са достатъчни, за да ни поддържат в романтично настроение през целия ден. Така че, давайте смело, повече целувки, повече приятни емоции!

Няма коментари:

Публикуване на коментар