сряда, 3 юни 2009 г.

Бум на фалитите до края на 2009 г


Въпреки че се говори за излизане от кризата до края на годината, експертите от "Ърнст и Янг" твърдят друго, пише Стандарт.

Одиторската компания възложи на Еconomist Inteligence Unit в началото на годината да проучи сред над 300 висши мениджъри от целия свят как стоят нещата и резултатите не са никак оптимистични. Развитите икономики ще приключат годината с около 2% спад - за първи път от 40-те години на ХХ век насам. Растежът на нововъзникналите икономики пък ще е около 3,3%.

През 2009 г. се очаква да фалират рекорден брой фирми, в Европа текат процедури по несъстоятелност в над 200 000 фирми, според най-големия застраховател на кредити Euler Hermes. В САЩ се очаква експлозия от фалити.

Прогнозите са за банкрут на 62 000 фирми, значително повече от фалиралите през 2008 г. 42 000. Най-големи са загубите (над 50%) при имотите, металургията, минното дело и банките.

В същото време 70% от мениджърите вярват, че кризата им предлага възможности да развият бизнеса си. 74% обаче казват, че ги интересува само днешният ден, за да могат да оцелеят.

Успешният бизнес модел в това време е да бъдеш гъвкав по отношение на хората, процесите и технологиите, съветват от "Ърнст и Янг".

Няма коментари:

Публикуване на коментар