четвъртък, 11 юни 2009 г.

Всеки греши,нека си дадем втори шанс


Да се разделим с този, когото дълго сме обичали и приемали за най-ценния човек е трудно, понякога дори жестоко. Но се случва и то доста често. Проблеми „от нищото“, изневяра, отегчение, загуба на чувствата.
Проблемите се натрупват и стигаме до заключението, че е по-добре да не сме заедно, отколкото да продължаваме да живеем в агония и сълзи...

Раздялата обаче не винаги е спасение, защото чувствата може да се окажат по-силни от разума. Липсва ви, усещате живота си празен без него, започвате да си мислите, че не е станало кой знае какво и може би ще успеете да преглътнете старите спомени. Той ви моли за прошка и втори шанс. Уверява ви, че всичко ще е различно, че ще се промени и никога повече няма да греши, Колебаете се, разказвате на приятелките си и си задавате въпроса „Да му дам ли втори шанс?“

В тези ситуации лутането е голямо и, ако чувствата натежават, вие склонявате, просто защото искате да сте в прегръдките му отново и да усетите моментите, които са ви карали да сте толкова щастлива. Много жени не успяват да преглътнат гордостта си и болезнените спомени и дълго време се колебаят как да постъпят. Други само чакат да видят прошката в очите му и пак да се съберат. Изборът е труден и няма гаранция дали ще е за добро или не, ако се съберете. Важното е да претеглите плюсовете и минусите си и да сте уверени в избора си, когато го правите, защото колебанията и терзанията ще ви измъчват всеки ден.

В кои случаи той заслужава втори шанс?

Ако става въпрос за временна промяна в поведението му, при която е бил студен и отдръпнат и вие сте предпочели да не сте заедно при тези обстоятелства, то тогава определено няма какво да се чудите. Всеки минава през странните си периоди, в които не е достатъчно отдаден на близките, вглъбява се в себе си и не осъзнава, че не е достатъчно мил. Разкая ли се, прошката ви може да заздрави отношенията ви неподозирано много.

Грубият скандал, стига да не е бил прекалено драматичен, също може да бъде преодолян. Понякога в агресията си казваме думи, които не мислим и се нараняваме силно. От думите боли, но те не са дела. Казаната дума не винаги е хвърлен камък, защото не всички думи са пълни със смисъл. Забравете и простете. Грозните сцени не винаги се повтарят. Понякога остават като грозни спомени, които избледняват с времето.

Изневярата. Толкова спорна и толкова често срещана. Тук съветите са излишни. Вие сами преценете дали е била инцидентна, дали е в момент, в който е било „слабост“ или си е най-тенденциозна. За много жени изневярата няма обяснение и няма логична причина. Тя е краят – чашата се е строшила на малки парченца, които никога повече не може да се сглобят. Те имат право, но понякога, когато виждаме болката в очите му, разкаянието и смирението, осъзнаваме, че той е сгрешил и заслужава прошка. Не слушайте познатите, не обръщайте внимание на съветите, погледнете го и чуйте сърцето си. Няма да сгрешите.

В кои случаи вторият шанс е безсмислен?

Системните лъжи и изневери. Някои мъже просто са болни от безчувствие и не усещат болката, която причиняват на половинките си. Лъжат, изневеряват, унижават, съзнателно или не, но го правят. Ако му се случва за пореден път и често го хващате в лъжи и измами, просто сложете точката завинаги. Колкото и да се разкайва, не е искрен! Щом го прави за пореден път, значи просто е безразличен към чувствата ви и не се замисля как ви кара да се чувствате. Той ще е такъв винаги, с вас или без вас. Забравете го, има много по-свестни мъже, Ваша огромна грешка ще е да приемате изневярата, типична за мъже. Не, не е! Само тези, които искат най-доброто, го намират.

Проблеми с хазарт, алкохол, наркотици. Пристрастяването към каквото и да е, е често непреодолима пречка за нормален живот. Ако вече сте се убедили, че не се вслушва в думите ви и не предприема мерки да се поправи, просто го оставете да си живее живота, както желае. Обикновено тези проблеми се задълбочават с годините и ще става все по-трудно да съжителствате. Раздялата ще ви избави от още по-тежки проблеми след време.

Пълно несъответствие в характерите и житейския избор. Той е свестен, обичате го, но просто начинът, по който гледа на живота не ви съответства по никакъв начин. Разделяте се и се събирате за пореден път и все се надявате, че ще се промени. Той обаче дори не разбира какво трябва да промени в себе си. Клишето „Не бяхме един за друг“ далеч не е просто празна реплика. Когато двама души не гледат в една посока, пътищата им рано или късно се разделят. Факт, в който всички се убеждаваме, рано или късно.

Когато се чудите дали му дадете втори шанс. Опитайте се решението да е само и изцяло ваше. Много е важно да усетите как точно ще се чувствате по-добре. Дори да мислите, че не е правилно решението ви, по-добре е да се уверите сами, отколкото да изпуснете момента. Ще си позволя само още един съвет – ако шансът наистина е втори, а не пореден, дайте му го! Всеки греши и има право да докаже, че може да е по-добър. Сега греши той, но утре може да сте вие и тогава ще осъзнаете колко важна и красива е прошката в една връзка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар