понеделник, 1 юни 2009 г.

Снахи и свекърви


На ти с майка му
Свекърва, майка, свеки, свекървещица... Може да чуем редица определения за майката на мъжа до нас. И, за съжаление, повечето са отрицателни. Стереотипи или логично следствие са отношенията снаха-свекърва?


Жени, които делят нещо, по правило общуват трудно. А делят ли мъж – тогава положението става страшно!



Снахите и свекървите са представяни като врагове откакто свят светува. Това схващане се наследява от поколенията и момичетата растат с мисълта, че майката на любимия ще е егоистична, зла, властна жена, която ще настройва сина си срещу избраницата му. За съжаление, стереотипите са толкова закостенели в някои хора, че те не успяват да опознаят човека отсреща. Снахите са предубедени, че свекървите ще са зли и няма да си дават синчето, а свекървите – че избраницата на сина им ще е нахална, неподходяща и ще се опита да им го отнеме.

Наръчник „Как да се държим с майката на любимия“ не можем да ви дадем. Колкото породи снахи има, толкова и свекърви. И на каква ще попаднете вие е просто невъзможно да се предвиди. Майка на избраника ни може да се превърне във втора майка или в зла мащеха. Въпрос на късмет. И въпрос на подход.

Далеч сме от идеята да ви убедим, че лоши свекърви няма. С преднамерената злоба, за съжаление, няма как да се справим. Много често обаче лошото отношение е предизвикано от избраниците на любимите синчета. Голямото самочувствие, заядливите забележки и демонстрации от-тук-нататък-е-само-мой са най-сигурният и кратък път към графа „най-неподходяща“. Незнайно защо много новоизлюпили се снахи тръгват с идеята да покажат на майките на мъжете си кой е шефът. И точно тук грешат.

Първо и най-важно – майката на половинката ви няма как да не изпитва известна доза собственическо чувство над сина си, особено ако са били стабилно семейство. Тя го е отгледала, опитала се е да му даде най-доброто, много вероятно да е посветила живота на децата си. Трябва да осъзнаем, че той вероятно е най-важният мъж за нея. Напълно нормално е да иска да го чува, да го вижда, да му помага и да го съветва. Ако го е правила досега, няма как да се откаже завинаги от мига, в който се появи жена в живота му. Вероятно не си първата, не се знае и дали си последната, няма как да отстъпи водеща позиция, без е сигурна, че и самият той го желае.



Козове за снахи

Преди всичко подхождайте с уважение. Малко са жените, които не биха оценили респекта и зачитането от страна на половинката на сина си. Ако не е твой тип човек, не е казано, че трябва да й се нагаждаш или да се насилваш да общуваш с нея, но поне уважение може да проявиш. Изкарай от маниера си съветите за това как да готви, чисти, облича или да се държи. Много вероятно тази жена да е двойно по-възрастна от теб, така че няма да успееш да я превъзпиташ. А и не е нужно. Тя ще си остане същата, твоите упреци може само да засилят негативите й към теб.

Не отбягвай компанията й нарочно, тези неща се усещат и създават напрежение между теб и половинката ти. Ако има нещо, което те дразни и не понасяш в нея, се научи да го показваш деликатно, а не с грубост.

Демонстрациите на огромна любов и страст към любимия мъж са напълно излишни и дразнещи. Щом той е с теб, значи на майка му й е ясно, че се обичате. Не е нужно да навирате отношенията си в очите на родителите, още повече, че има по-консервативни хора, които не си падат по поведение в стил „мога да ти глътна езика“ или „ти си всичко на света“.

Ако майка му се държи тенденциозно грубо и неуместно, най-добре се старай да не й обръщаш внимание. Не е лесно, но не е невъзможно. Злобата и негативните страсти вредят много повече на този, който ги изпитва, отколкото на този, към когото са отправени. Има жени, които могат да разкажат томове истории за непреодолимата злоба на свекървите си. Те обаче често са преувеличени и плод на страховете им да не бъдат отхвърлени от мъжете си. Жена, уверена в отношенията с половинките си, не се страхува от това, което майка му мисли или говори. И коментар „много ти е къса полата“ не е задължително злобен. Може просто наистина да си с много къса пола. Нямаше да го възприемеш зле, ако беше казан от майка ти, нали?

Майката на любимия е точно толкова лоша, колкото й позволи той. Ако действително тя е непривично груба и несъобразителна, той е човекът, който трябва да й направи забележка и да й „запуши устата“. Не е твоя работа да поучаваш жена, която познаваш от скоро и нямаш идея що за човек е. Създаде ли се конфликт между вас двете, несъмнено това ще се отрази на отношенията ти с него. Затова е силно препоръчително да не се стига до там и да се научите да правите компромиси една с друга. Мъж, който не те защити, ако майка му е преднамерено зла към теб, значи не би те защитил и в много други ситуации. В този случай проблемът е не, че на майка му й има нещо, а че той не е достатъчно стабилен човек.

Наблюденията ми сочат, че основната причина за конфликт снаха-свекърва са стереотипите. Предубедени сме, че ще има сблъсък и упорито го търсим. Ако обаче тръгнем с положителна нагласа и търпение, може да се създаде много по-топла и приятна връзка с майката на любимия, отколкото сме подозирали. Замислете се колко повече положителни, отколкото отрицателни неща, е правила тя за вас двамата. И дали наистина иска да е лоша, когато така ви се струва или по-скоро прави всичко от любов? Каквато и да е, все пак тя му е майка. И той, дори да не си признава, поразително много прилича на нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар