неделя, 28 юни 2009 г.

73 % от родителите сигурни, че детето им не е пробвало наркотици


73 % от родителите са сигурни, че децата им никога не са опитвали наркотици, докато едва 27 % от тийнейджърите заявяват, че действително не са опитвали каквото и да било. 19 % пък твърдят, че родителите им дори не подозират за този факт. Това показа проведеното интернет проучване сред ученици и родители, организирано от българския офис на Службата по наркотици и престъпност към ООН. То е част от кампанията „Управляват ли наркотиците твоя живот?”, проведена по повод Световния ден за борба с употребата и трафика на наркотици – 26 юни.

На въпроса „Какво си пробвал?” 42 % посочват марихуана, като 31 % от тях вярват, че това е и най-безвредният наркотик. За разлика от тях пък родителите вярват, че едва 26 % от тийнейджърите пушат трева.

Разминаване на мненията има и по отношение на причините, които подтикват младите хора да посягат към различните видове наркотици – родителите /23 %/ са на мнение, че децата, които опитват наркотици го правят най-вече, защото всички го правят и за да изглеждат готини в очите на своите приятели. 32 % от учениците пък заявяват, че употребата на наркотични вещества ги кара да се чувстват добре.

На въпроса къде децата за пръв път опитват наркотици и родители, и ученици са единодушни, че купоните са най-рисковите места. 17,5 % от учениците посочват, че за първи път се сблъскват с наркотиците в училище, докато родителите на това мнение са едва 0,6 %.

По отношение разпространението и пазара на наркотици, 80 % от родителите посочват, че не знаят колко струват различните видове наркотици и какъв е начинът им на купуване. Също така 57 % не знаят кой е най-употребяваният вид наркотик в България.

Интернет и телевизията остават най-предпочитаните средства за получаване на информация за наркотиците, тяхната употреба и ефекти върху тялото и психиката.
В случай, че детето им има проблем с употребата на дрога 68 % от родителите биха се обърнали към специализирана организация, като доверието е най-ниско към анонимните сайтове и приятелските съвети.

В рамките на седмица в интернет проучването „Търси се твоята дума за наркотиците” взеха участие повече от 1 300 човека. Резултатите бяха оповестени на специално организирана пресконференция в 12 СОУ „Иван Асен ІІ” в кабинета по биология. Участие в пресконференцията взеха г-жа Карла Чаварела, регионален програмен координатор на Службата по наркотици и престъпност към ООН за Югоизточна Европа, г-жа Цвета Райчева, директор на Национален център по наркомании, г-жа Ирена Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община, г-жа Ваня Кастрева, началник на регионален инспекторат по образованието и д-р Атанас Кундурджиев, председател на Областен съвет по наркотични вещества.

След пресконференцията в двора на училището бяха проведени избори за ученици. В специално изградени „тъмни стаички” те имаха възможност на живо да изразят своето мнение относно наркотиците и тяхната употреба. Участие в гласуването взе и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, който беше официален гост на събитието. Освен, че даде своя глас против наркотиците, на сцената на събитието той остави и писмено послание към учениците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар