събота, 27 юни 2009 г.

Античните извори на Папите


Когато в началото на 3 в. преди н.е. римските войски откриват многобройни малки селища в долината на древна Етрурия, местните жители отдавна използвали лечебните свойства на минерални води в района. Римляните разрушили всичко изпречило се на пътя им, но се възползвали от завещаното им от етрусите съкровище- минералните извори, разположени в периферията на град Витербо, централна Италия.

През Средновековието от лечебната сила на минерални извори се възползвали само благородници и богати римляни. През далечната 1404 г. Папа Бонифицио IX с радост приема поканата да проведе лечение именно чрез минералните води на Витербо. Днес тези извори се наричат TERME DEI PAPI, или Изворите на Папите и дължат името си на папа Николо V, който бил толкова доволен от лечебните им свойства, че през 1450 г. постоява прекрасен дворец, който по-късно бива наречен Банята на папата. Дори в прочутата Божествена Комедия на Данте Алигиери се споменават Изворите на папите, а когато Микеланджело на път за Рим открива красотата им, той ги увековечава в две свои картини. Днес творбите се намират в музей във Франция.

От дълбочина 12 км в земната повърхност извират води с температура 40-58, богати на сернисти съединения, калциев бикарбонат и магнезии. Най-известен е изворът Буликаме, който винаги е бил високо оценяван заради терапевтичните си свойства. Изворната вода е с температура 58 градуса и е от групата на т.н сулфатно-железни минерални води, които са поджодящи за лечението на заболяване на опорно-двигателния апарат, заболявания на женската полова сфера и кожни заболявания. Сулфидните минерални води имат добре познато и доказано противомикробно, противовъзпалително и себорегулационно въздействие. Незаменими по ефективност при тези заболявания са иригационните или промивните процедури, които унищожават бактериалните причинители на възпалителни процеси.

За да бъде ваканцията ви едно истинско удоволствие не само за тялото, но за душата и сетивата ви, Хотел Niccolò V ще ви предложи дискретен уют и първокласно обслужване. 20 стаи и три апартамента са декорирани с максимална прецизност във всеки един детайл, като съчетават традиции и модерни технологии като безжичен интернет и кабелна телевизия.

За вкусната и здравословна храна ще се погрижат от ресторант Грегорио IX. Обяд на терасата около басейна или специална вечеря са само повод да опитате великолепните специалитети на главния готвач Еуженио Москиано. За тези от вас, който биха искали едновременно с термалните процедури, да спазват и режим на хранене, екипът от диетолози на комплекса ще се погрижат да изготвят най-подходящата за вас програма.

Изворите на папите ви дават уникалната възможността да се потопите в горещите минерални води през нощта, тайнствено обвити от парата, под ярките погледи на звездите. Насладете се на това незабравимо и неизпитано досега преживяване със специален за вас човек. Басейнът с размери 2000 кв.м предлага хармония и релакс през цялата година. Горещите води на извора Буликаме са особено приятни през зимните месеци.

Изворите на Папите е идеалното място, където ще се отдадете на пълноценен релакс, подарявайки си здраве и красота чрез лечебните свойства на минералните води на Витербо. Безспорно това е едно от местата, където отново и отново ще искате да се завърнете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар