вторник, 9 юни 2009 г.

Плажовете са пълни с джапчии


Джебчийки, обединени в стройна организация, атакуват морските курорти и плажовете през лятото. “Нашата организация е много пъти по-добра от тая на МВР”, казва една крадла.

Тя пояснява: “Ние не протестираме, че са ни малки заплатите, понеже сами си ги изкарваме според работата. Добре печелим, макар че правим отчисления и за ченгетата. По принцип с полицаите проблеми нямаме. Те знаят къде сме и кои сме, но не ни издават. Понеже са по-сърдити на шефовете си, отколкото на нас.”

Бургас

Гердан от 1 евро? Ако го вземете, загазихте!

Сър, виж, виж! Чудесен гердан за едно евро! Само днес! Провиква се на развален английски кръшна мургава мома и без да чака отговор, закичва наниз раковини на зачервен германец. И докато чужденецът успее да измъкне гердана от шията си, девойката вече е изчезнала. Но с портфейла и окачения на кръста марков фотоапарат на туриста.

Това е един от най-разпространените сценарии, по който джебчийките в Слънчев бряг ловят жертви.

Една от легендите в занаята - Елена Фараона, преди дни пристигнала в курорта. 22-годишната дама от бургаския град Българово крадяла от 10-годишна. На “занаят” при нея идвали да се учат много невръстни ромчета. Самата тя също си имала наследник - наскоро между два сезона родила, за да не си спъва работата през лятото с “отпуски по майчинство”.

“Всеки ден пристигат нови джебчии”, притеснен е шефът на полицейското управление в Несебър Стайко Манев. Миналото лято униформените в курорта все пак успели да дадат на съд 20 крадли. Множество били и разбитите банди. От 500 обира, официално регистрирани за лятото на 2007-а, през следващия сезон те намалели на 170.

Всеки ден цивилни ченгета надявали банските и дебнели по плажовете кой тършува по хавлиите и саковете на чужденците. Отряд за бързо реагиране с велосипеди също успял да хване няколко джебчийки.

Джебчиите, също както просяците, си имали кланове и подразделения. На едни бил разпределен плажът. Други “ловували” по спирки и край хотели. Трети успешно съчетавали “две в едно” - проституция и кражби. “Млади, добре изглеждащи момичета, с приличен английски.” Така описвали крадлите в полицията ужилените туристи.

Слънчев бряг е притегателен център и за румънските джебчии. По неофициални данни те си докарвали по 200 евро на ден.

Варна

Лепват се за теб на спирка "Почивка"

Най-често джебчийките атакуват автобусите за Златни пясъци. Сръчните крадли гледат да не рискуват да се вихрят в центъра на Варна, където камерите на полицията дебнат от кръстовища и сгради. За да не ги хванат, мургавелките се качват на автобусите от последната им спирка в морската столица - “Почивка”. Там се лепват за туристите, които се возят за курорта, след като са напазарували в мола във Варна или на Кооперативния пазар.

“Цивилни наши колеги се качват на микробусите, които пристигат от Бургас с летовници, и правят засади на ромките, които чакат по автоспирките в центъра”, разказа вчера служител на Първо РУ на МВР. Заради световната финансова криза обаче от полицията прогнозират, че това лято родните джебчийки ще имат слаби приходи. Очаква се те да се изнесат към Златни пясъци, където отдъхват най-богатите наши и чужди туристи. През миналата година крадлите плячкосваха около катедралния храм “Св. Успение Богородично”. А жертвите им - гости от Германия и Израел, олекнаха с по няколко хиляди евро.

“В разгара на сезона може да ни гостуват румънски джебчии”, прогнозираха от сектор “Кражби” в областната дирекция на МВР.

За разлика от практиката у нас, където кандидат-джебчийките преминават през специално обучение в тарашенето на чужди джобове и чанти, в северната ни съседка сръчните апаши са само млади момчета.

Явно това лято варненският бастион на джебчийството, който години наред бе базов лагер за обучение и придвижване към морската столица, ще търси други източници за приходи. Много е вероятно да отмре и практиката на циганските бракове по “джебчийски” признак. Колкото по-хубава е малката мома в тази област, толкова по-скъпо струва като кандидат-съпруга. Това припомнят служителите на полицията, които, искат не искат, опознават традициите и обичаите на ромското население по месторабота.

Телефонните измами са далеч по-безопасни и доходоносни в момента, коментират врели и кипели в уличната престъпност полицаи. В Игнатиево пък освен специфичната професия има и друг поминък за местните хора - в оранжериите за домати, краставици, салатки, плодове и цветя, където също се вадят добри пари, и то при почти никакъв риск да бъдат заловени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар