сряда, 13 май 2009 г.

Как да възстановим добрата финансова форма?



Когато се храним повечко и започнем да трупаме килограми, минаваме на диета. Ако харчим повечко и започнем да трупаме дългове, трябва да направим същото. Как да съставите правилно диетата за собствения си бюджет?
Ако сте попаднала в сложна финансова ситуация: затънала в заеми, ниски приходи и пр., е нужно бързо да върнете добрата си финансова форма. Ето как изглежда оптималната последователност от действия:

1.Претеглете бюджета си.
Т.е. определете колко наистина сериозна е ситуацията. Ако имате дългове, погледнете ги в очите и ги запишете на отделен лист. Помислете колко (допълнително) и как може да заработите повече пари в най-близко време. Веднъж седмично преглеждайте листа с отразеното ви финансово състояние – това ще ви мотивира да вземете мерки, също както качването на кантара ви мотивира да вземете мерки срещу излишните килограми.

2. Планирайте финансовата си диета.
Определете как ще харчите парите си в режим на строги икономии и какви правила ще следвате. Ако трудно се контролирате да правите непланирани покупки, излизайте от къщи с малко пари и без кредитни/ дебитни карти. Променете и отношението си към кредитите – научете се да мислите за кредита като за дълг и ще забележите, че ще започнете да се замисляте дали да ползвате кредитна карта или да кандидатствате за нов потребителски кредит.

3. Избавете се от излишните “мазнини”
За да бъде успешна финансовата диета, трябва да се избавите от излишните “сантиметри” – т.е. разходи. Проанализирайте разходите си и помислете от къде можете да спестите. Спомнете си поговорката: “Баба знае две и двеста” и си дайте сметка, че когато човек знае приоритетите си и има достатъчно воля да се придържа към тях, ще изтърпи определен период на лишения.

4. Записвайте
Една често-употребявана фраза за изхарчени пари е: “Не знам къде ми отидоха парите!”. Ето защо е необходимо да документирате промяната във финансовото ви положение. Много внимателно и съвестно записвайте разходите си. Може да ви е неприятно, но в режим на тежки икономии това е много полезно – скоро ще сте напълно наясно къде точно отиват вашите пари.

5. Смятайте “калориите”
Например, никога не отивайте в магазина без списък на покупките и когато сте вече там – не отстъпвайте от него. И се старайте да избирате по-евтините алтернативи на стоките.

6. Контролирайте се постоянно
А ако не ви стига волята, помолете някой близък да контролира разходите ви. И не забравяйте – диетата трябва да се спазва толкова време, колкото е необходимо за постигане на резултата от нея, при това – без прекъсвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар