четвъртък, 21 май 2009 г.

Скандали между родители пред децата


Скандалите у дома са неприятни за всеки член на семейството. Но най-зле се отразяват на децата. Скандалите между майката и бащата са особено травмиращи за подрастващите и затова трябва да ги овладеем у дома.

На всеки се случва да си изтърве нервите и да се развика в присъствието на детето си. Дори много често самите деца стават обект на опънатите нерви на родителите си. Груба грешка! Деца не се възпитават със скандали и викове.




Особено травмиращо за децата действат скандалите между родителите. Системните разправии и викове с времето се отразяват зле на психиката на детето. То става плахо, неуверено или твърде агресивно. Малко са децата, които успяват да извлекат поука от лошите отношения между родители. Обикновено скандалите у дома им се отразяват зле на поведението и на схващането за семейни ценности. Често се наблюдава детето да стане агресивно и да прилага модела на поведение от вкъщи сред останалите деца в училище или детската градина. Например, ако детето вижда, че споровете се решават с крясъци, то започва да крещи и на връстниците си, ако нещо не му харесва.

Възможно е скандалът между двамата родители да се превърне в най-страшният кошмар за едно дете. Инстинктивно детето се затваря в себе си и започва да плаче. То чувства вина, че родителите му се карат, особено, ако скандалът е възникнал по повод разногласия около възпитанието му. Родителите, които системно са в лоши отношения, често започват да се карат в името на благото на детето. Това е удобен повод за двама нервни възрастни и истинско мъчение за едно дете. То се чувства виновно и скандалът става център не мислите му.

На по-късен етап, когато детето стане малко по-голямо, то се опитва да влезе в ролята на помирител. Това е особено изморително и вредно за детското съзнание. Още повече, че детето възприема всеки скандал между родителите си много по-сериозно, отколкото самите родители. Спомени от скандали между родителите може да останат в съзнанието на човек до късна възраст, дори след като самият той е станал родител. Това е доказателство колко огромна роля в живота и възпитанието на детето играят скандалите между майката и баща.

За някои деца скандалите между родителите са толкова травмиращи, че започват да плачат и да се чувстват нещастни още в момента, в който чуят възрастните да повишат тон. Това остава техен най-голям страх, дори след като са пораснали. Най-често това се случва, ако са станали свидетел на тежки сцени и грозни думи, които са го травмирали дотолкова, че само мисълта да се повтори, ги плаши.

Ако имате разногласия с половинката си, винаги ги решавайте без присъствието на детето, каквото и да ви коства това. Още по-грешно и отрицателно за детето е единият родител да се опитва да го привлече на своя страна и да говори против другия. Това действа адски стресиращо за детското съзнание и детето се чувства самотно и объркано. Не забравяйте, че за детето, особено докато е малко, неговите родители са незаменими и най-добри. За него няма по-прекрасна майка и по-обичан татко. Оставете го с времето само да прецени дали иска да заеме страна.

Обикновено детето се чувства виновно и наранено в следствие на скандалите между родителите си. То успява да види нещо, пред което понякога родителите са си затворили очите. А именно, че ако скандалите станат начин на живот, любовта вече е отлетяла от семейното огнище. И жертвата „да живеем заедно в името на детето“ всъщност вреди най-много на самото дете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар