сряда, 27 май 2009 г.

Слънчевите лъчи ни въздействат пълноценно


Когато излагаме тялото си на слънце,освен слънчевите лъчи върху кожата ви въздействат и редица благоприятни фактори, каквито са влажността, температурната амплитуда, аеройонизацията и барометричното налягане.




Според срециалисти, сланчевите лъчи въздействат пълноценно, когато влажността на околната среда е ниска, няма селен вятър, но циркулацията на въздуха е постоянна. За да се тонизира организма и да се укрепи имунната система, слънчевата баня може да завърши с контрастен душ. Тази процедура подобрява кръвообръщението и зарежда с енергия.



По-често цялото тяло се излага на на въздействието на сланчевите лъчи, но е възможно облъчването да бъде само на определена част от тялото. Въздушните бани,предхождащи процедурата подготвят тялото, чрез въздействието на разсеяната и отразена слънчева светлина. За въздушни бани се предпочитат предимно сенчести места с температура на въздуха не по-ниска от 20 градуса. Първоначално процедурите са с продължителността 15-20 минути, като времетраенето постепенно може да достигни до 1-2 часа.




Слънчевите облъчвания могат да бъдат местни и общи.



Местни слънчеви облъчвания са изключително подходящи за болни, при които е противопоказно общото облъчване. Често това са пациенти страдащи от кожни заболявания, травматични възпалителни и дегенеративни заболявания. Остеомиелит, неврит и радикулити също са противопоказани за общи облъчвания и се препоръчват местните.



Общите слънчеви облъчвания са изключително подходяжи при лечение и предпазване от възпалителни заболявания на горните дихателни пътища,рахит, туберкулоза, алергични заболявания и много други заболявания и състояния.



Важно е да се знае, че не трябва да се прекалява с продължителното излагане на слънце, особено в часовете, когато то е най-силно. Необходимо е да се използват слънцезащитни кремове с висок протективен фактор. Ако не се вземат необходимите предпазни мерки може да се стигне до тежки изгаряния с мехури, придружени с втрисане. Не са редки и инцидентите с топлинен или слънчев удар. За да се избегнат неприятни инциденти,излагането на слънце трябва да е постепенно и да се използва слънцезащитна козметика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар