вторник, 19 май 2009 г.

И 50-годишните мъже ги тресе хормона


Толкова години сте заедно. Децата вече са големи. И точно сега, когато най- малко очаквате, със съпруга ви нещо става, ходи на фитнес, слага си скъпи парфюми, облича се по-младежки...
Вярно, че от известно време като че ли не ви забелязва. Но когато една хубава сутрин той ви съобщава, че ще заживее нов живот с младо момиче, сякаш някои ви лисва студена вода.

Кризата на петдесетгодишните засяга най-вече мъжете.
По друг начин казано, съпрузите, объркани от мисълта, че започват да остаряват, искат да се успокоят, като си докажат, че все още могат да съблазнят някое младо маце. Те искат да са сигурни, че още не са за отписване, че могат да си осигурят втора младост с млада партньорка.

Дори и да разбираме това явление, то ни причинява болка. И то такава, че желаем само едно: никога повече да не видим този „долен подлец".

Не бива да се забравя обаче, че в 8 от 10 случая съпругът рано или късно се завръща при старото си семейство.
И това е нормално. След като отмине сексуалната еуфория и новото престане да е толкова вълнуващо, мъжът започва да се задъхва от ритъма на младата жена, която може да му бъде дъщеря.
И той разбира колко много му липсва семейството.

Но как да реагирате, когато изменникът се завръща и ви моли да заживеете отново заедно?
Ако честно му кажете да си тръгва веднага, може би това няма да бъде най-доброто решение нито за него, нито най-вече за вас. И когато се чувствате толкова много обидени, толкова унижени и предадени, така лесно може ли да се изтрият двадесетте или тридесетте години, изпълнени с прекрасни спомени, които се завръщат в главата ви, щом го видите?
А пък и нали винаги сте си мечтали да остареете заедно?
Тогава се опитайте да му дадете втори шанс...

Но преди това си изяснете взаимоотношенията.
Фактът, че му давате възможност да се върне, не значи, че приемате всичко, което той ви е накарал да преживеете, че всичко пак ще се нареди по старому.
Изневерилият съпруг трябва добре да разбере това. Но без да му го набивате в главата с постоянни крясъци, кавги или като му се цупите. Направете го по-фино.
Трябва да успеете да започнете разговор, и то спокойно; да изслушате това, което той има да ви каже, да го обсъдите.
Така ще си изясните какво го е накарало да си тръгне, а и ще намалите напрежението, което се е насъбрало у вас. Няма нищо по-лошо от това да таите всичко в себе си и да го преживявате сами.

Има нещо обаче, което не бива да приемате дори ако решите да забравите всичко.
Става дума за повторната изневяра.
Той не бива и да си помисля, че може да се впуска в подобни приключения всеки път, когато нещо куца в брака ви.
Ясно трябва да му покажете, че ако си тръгне пак, вратата на дома ви ще бъде затворена завинаги.
Само при това условие ще си възвърнете доверието в него.
Без да треперите при всяко половинчасово закъснение и без да го подозирате за щяло и нещяло. Но щом се опитвате да забравите, направете така, че и той да може да стори същото.
Затова избягвайте да го упреквате по най-малък повод.
И не търсете начин да се срещнете със съперницата си. Ще си причините болка, която незаслужавате.

И накрая:
Не му изневерявайте с първия срещнат само за да му покажете, че и вие можете. Напротив, трябва да бъдете безупречна и да го накарате да съжали, че е загърбил такава невероятна жена като вас!
Не забравяйте, че ви предстоят още дълги години съвместен живот...

Няма коментари:

Публикуване на коментар