сряда, 27 май 2009 г.

Намирате време за мъничко релакс


Признаваме, че мързелът е състояние, далеч по-познато ни от работохолизма.

Тялото се състои от млади симпатични дами, които могат да лежат целогодишно на пясъка, под огромна палма и с леещо се прохладно мохито в устата. И лаптоп де, не сме чак такива мързелани.

За други обаче, подобно водоравно положение на тялото си е истинско изтезание, особено за нервите.

Хиперактивността е все по-често срещан синдром за модерния човек и почти задължително води до неговия срив – психически и физически.

Ако се съмнявате, че принадлежите към тази група хора, прочетете малко повече за причините и съветите, свързани с хиперактивното поведение.

Какво поражда хиперактивност

Животът е твърде кратък и не искате да пилеете ценно време в бездействие. Ако можете да свършите всичко наведнъж ще е най-добре, макар че сте наясно, че почти никой не е в състояние да подреди професионалния и личния си живот в рамките на 24 часа.

Страхувате се да останете без работа и все едно не сте сред живите, ако не вършите нещо.

Просто не можете да казвате „НЕ“. Склонни сте да поемате извънредни смени, дори да сте с 39° температура.

И всички подобни жертви са в името на това да се докажете, да не разочаровате някого или просто от стеснителност и неумение да отказвате.

Най- лошото е, че хиперактивният начин на живот рефлектира върху здравето. Летите наляво-надясно като муха без глава, телефонът ви е непрестанно на ухото и накрая на деня преумората, разбитият хранителен режим и безсънието са първите признаци, че тялото ви съвсем скоро ще даде на късо.

Как да се справите с хиперактивността

Никой не е казал, че трябва да се превърнете в ленивец. Просто трябва да се научите да отсявате кои ангажименти са наистина неотложни и кои могат да бъдат отложени за друг ден.

Разберете какво всъщност означава правото на избор за вас. Дали е бягство от ангажименти или прецизно степенуване на приоритетите и гонене на качество пред количество.

Колкото и да сте енергични, все пак не сте Супермен. Ако с вгледате внимателно в наистина силните ви качества и се съсреодоточите върху развитието и прилагането им, то слабите ви страни автоматично ще отпаднат и няма да ви губят времето.

Слушайте тялото си. Неспокойният сън, болката в гърба, променливото настроение, раздразнителността, внезапното сърцебиене и други симптоми са сигнали от тялото, че спешно имате нужда от почивка.

Обърнете им внимание, в противен случай ще платите висока цена със здравето си.

Започнете постепенно и от време на време да се изключвате от света. Веднъж в седмицата изключете телефона и компютъра си за час-два.

След като свикнете с тази „терапия“, отидете на релаксиращ масаж и веднага след него легнете да поспите.

Това е сигурен начин да заредите батериите. Поне до следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар