сряда, 20 май 2009 г.

Най-опасните места у дома


Къде има най-много микроби и как да намалим опасността.


Банята е най-опасното място в дома, смятат американски специалисти, които са съставили и публикували рейтинга на най-вредните за човешкото здраве места у дома.

Първото място, основавайки се на данните, заема банята, особено ако четките за зъби се съхраняват непосредствено до мивката. Според експертите, 1 кв. см. от мивката се обитава средно от 1 милион микроби и затова те препоръчват четката да се поставя по-далече от нея.

На второ място по опасност се нарежда коридорът, където хората оставят обувките си. Специалистите са категорични, че дори обувките да се измият, най-вече върху тяхната подметка остават частици прах и мръсотия, които могат да предизвикат силна алергична реакция. Именно поради тази причина обувките трябва да се съхраняват в специален шкаф или извън дома.

Третото място е заето от хладилникът и кухнята като цяло. Според резултатите, неправилно охладените и замразени продукти могат да доведат дори до хранително натравяне. Особено опасно е да се замразява гореща храна, тъй като в този случай тя се охлажда неравномерно и се образува благоприятна среда за размножаването на вредните бактерии, обобщават учените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар