вторник, 19 май 2009 г.

ЩАСТЛИВИ , НО С ДИЕТА !


Щастието е променлива величина, която зависи от много житейски фактори. Нездравословното хранене причинява депресии. Следователно, балансираната диета ни прави по-щастливи. Така ли е наистина?



Прекалената консумация на наситени мазнини и захар, и намалената употреба на пресни плодове и зеленчуци, нанасят щети не само на фигурата, но и на психиката. Недостигът на омега-3 ненаситени мастни киселини също води до депресивни състояния и нарушения в паметта. Диетолозите често алармират, че консумацията на пресни плодове, зеленчуци и риба трябва да се повиши, а фактите показват друго – ядем с около 30% по-малко зеленчуци и с около 50% по-малко риба през последните години.

Искате да се опълчите на лошото настроение и да се чувствате щастливи? Освен изпитаните техники на позитивното мислене, опитайте и диетата за щастие, която ви предлагаме:

Диетата за щастие се спазва от 3 до 7 дни. Въпреки че не може да ви излекува от депресия, тя помага за подобряване на настроението.

Храните, които съдържа, повишават секрецията на серотонин – “хормон на щастието”. Богати са на витамини от групата В и Е, фолиева киселина, селен, триптофан (имат антидепресивно действие) и т.н.

Диета за щастие – примерно дневно меню
Закуска: 1 варено яйце, 80 г нискомаслен кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша чай от мента
Втора закуска: 1 купичка плодова салата с нискомаслено кисело мляко и поръсена с орехи
Обяд: 100 г пуешко месо, задушено със зеленчуци, 1 салата от домати и краставици със сирене и зехтин,
Следобедна закуска: 30 г натурален шоколад
Вечеря: 300 г печена риба, 1 банан
Преди сън: 1 чаша чай от жълт кантарион

Ако не искате да се “обвързвате” със стриктна диета, просто консумирайте повече “храни за щастие”: нетлъсто месо, пиле, черен дроб, риба, яйца, нискомаслени прясно мляко и млечни продукти, моркови, чушки, зелен лук, домати, грах, целина, банани, цитрусови плодове, киви, боровинки, боб, леща, пшенични кълнове, ядки, подправки (розмарин, босилек, риган), натурален шоколад и билки (жълт кантарион, мента, мащерка).

Хранете се често и по малко! Дългите интервали между отделните хранения водят до спадове на кръвната захар, похапване на вредни храни (най-често сладки неща) и трупане на излишни килограми.

Усмихвайте се повече, мислете позитивно и пуснете щастието в чинията си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар