вторник, 19 май 2009 г.

И ХОРМОНИТЕ ГОВОРЯТ


Когато карат ски, мъже най-често падат върху носа си, жените на дупето. Дамите се ласкаят, когато се говори за прекрасната им фигурата, мъжете когато става дума за атлетичното телосложение. Сутрин те обуват първо дясната си обувка, жените – лявата.
Различията между половете са много, най-ясни обаче са, когато се отнася до “оная разлика”. Причината за това се крият милиони години назад в биологията и историята на човеците. Само поради тази разлика е възможно магията на любовта да запази онази сила и вълшебство, които карат мъжете да падат на колене, а самостоятелните и разумни жени да вярват на хора, които познават от броени часове, но са готови да прекарат с тях цял един живот.




Един пример:
Кой би си помислил, че може да има нещо между прочутата филмова звезда Елизабет Тейлър и безработния строителен работник Лари Фонтенски.
Разликата в годините е голяма, тя е дребна ръст, нежна и чернокоса, той е рус великан. Тя е образована, той – недодялан. Тя е в пенсионна възраст, а той – в най-хубавите си мъжки години. Изглеждаше, че нямат нищо общо, и въпреки това беше любов от пръв поглед.

Много по-важни от разликите във възрастта, външния вид или житейската биография са проявите на поведението и мисленето, които предизвикват удивление като типично женски или типично мъжки.

Така например, жените се нуждаят от по-голяма доза нежност и романтика, мъжете “загряват” много по-бързо сексуално.
Вместо да се насладят на любовните трепети, жените мислят предимно за бъдещето.
Дали “Той” е истинският мъж? Ще се ожени ли той за мен?
А мъжете! Те са напълно различни. Влюбват се по най-обикновен начин и не размишляват излишно за следващия ден.

Причината, основната при това, за тази разлика е биологично обусловена.
Американската сексоложка д-р Патриша Шрайнер-Енгел твърди, че “мъжете са с много по-силен инстинкт (нагон), което се дължи на мъжкия сексуален хормон тестостерон. Жените се изпълват с такъв нагон само по време на отделянето на яйцеклетката.”

Женският организъм също произвежда тестостерон, така както в мъжкия организъм се отделят женските полови хормони естроген и прогестерон. Специалистите в тази област са установили, че в мъжкия организъм се произвежда пет пъти по-малко естроген и десет пъти по-малко прогестерон, но затова пък петнадесет пъти повече тестостерон, отколкото в женския организъм.

От това следва, че мъжките сексуални хормони са много по-агресивни, отколкото женските, и дори при най-малката мисъл за секс мъжът е просто залят от него.

Пак според изследователите, осъзнато или напълно инстинктивно, мъжът мисли за секс дори при вида на една реклама за сапун, където се вижда гола плът. Жените обратното, не се впечатляват и я намират по-скоро отблъскваща.

Жените не се решават така бързо за плътското удоволствие, както мъжете, а ги избират според тяхната готовност да се грижат за тях.
Ако магията на любовта бъде смутена от недоверие, вълшебството се разрушава напълно и на часа.

Как е при мъжете? Ясно е, че мъжете все още предпочитат новите връзки с жени, въпреки че те не са по-красиви от приятелката или съпругата им. Повече са пък мъжете, които с лекота разрушават брака, по-голям е процентът на мъжете, който поддържат сексуални връзки едновременно с няколко партньорки, при това с такива, които опознават за кратко. Това обаче се променя с възрастта им: на 25-годишна възраст те са в най-високата точка на сексуалната си активност, която след това започва да отслабва.

При жените обратно, узряват за секс с три години по-рано от тях, но достигат най-висока степен на сексуалност около началото на четвъртото десетилетие на живота си.

Д-р Джон Шинът, психолог в американския Тоусън Стю Университет, изяснява, че идеалната двойка трябва да е от мъж в двадесетте и от жена, зряла и над 40 годишна възраст. Ако не се страхуват да създават деца, те ще се чувстват свободни и ще изпитват повече удоволствие от любовта. Резултатите от изследването ученият е получил при жени, които не се придържат към общоприетите норми – филмови звезди, актриси, но и те, въпреки че се наслаждават свободно на такива любовни връзки, не са забравили мъжа, с който за пръв път са изживели любовното чувство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар