сряда, 27 май 2009 г.

Прекаляваме ли с витамините ?


За да сме здрави, за да се чувстваме и изглеждаме добре, организмът ни трябва да получава всички макро и микро елеминти, които са му необходими. Организмът ни не може да синтезира сам по-голямата част от нужните вещества. Незаменимите и жизненоважни витамините и минерали, ние си набавяме посредством храната, която консумираме.




Направени са множество изследвания, показващи, че голама част от витамините са неустойчиви вещества. Те си разрушават изключително лесно при термичната обработка на храната. При обработка на хранителните продукти с химикали, консерванти и оцветители, или при замръзяване се губят много от ценните минерали и витамини.




Изключителната важност на витамините се дължи на факта, че участват активно в обмяната на веществата. Освен това те регулират защитните механизми, подпомагат кръвообразуването, участват в процесите на регенерация на увредените тъкани и органи.


Според направени проучвания, витамините са най- широко разпространеното средство за самолечение. Малко хора се консултират с лекар преди да започнат прием на каквито и да е хранителни добавки. Липсата на контрол от страна на специалист е основната причина за често предозиране и прием за прекалено дълъг период от време.




Витамините са с висока естествена концентразия във всички плодове и зеленчуци, въпреки това, те са вещества с висока биологична активност. Препоръчително е синтетичните витамини да се прилагат при определени показания и след консултация със специалист.



До не отдавна се смятало, че витамините са напълно безопасни и лечението с тях се е считало за напълно безвредно. През последните години са направени много наблюдения за вредно действие на витамините. Въпреки изследванията, все още се подценява риска от предозиране на витамините. Лекарите обясняват, че при приемане на витамини в дози, многократно надвишаващи необходимите, съществува реален риск от възникване на хипервитаминоза.




По-често се наблюдава хипервитаминоза при деца. Причина е честата употреба на витамини при лечение на различни болести. При децата, състоянието се характеризира с поява на апатичност, загуба на апетит, сънливост и спиране на разтежа.
При възрастните, състоянието се характеризира с раздразнителност, оплешивяване, нарушен сън и намален работоспособност.



Лекарите съветват, при появяване на някой от тези симптоми, веднага да се направи консултация със специалис. С адекватно и бързо лечение могат да се избегнат усложнения и влошаване на състоянието.




Видове хипервитаминоза

Хипервитаминоза с витамин А.Лекарите обясняват, че такъв вид хипервитаминоза може да възникне след еднократна употреба на много големи дози от този витамин или при продължителен прием на нормални дози. Малките деца са особено чувствителни при предозиране на витамини. При еднократно предозиране на витамин А се появяват симптоми като високо температура, кръвоизливи по кожата и най-вече по лигавиците, липса на апетит, бърза загуба на тегло.


При хроничната хипервитаминоза се наблюдава силно главоболие, увеличение на черния дроб, спиране на растежа, болки в костите и ставите, суха, лющеща се кожа.


В случай, че пораженията за организма не са тежки и приема не е бил много продължителен, спирането на приема на витамин А води до подобряване на състоянието. Пълно възстановяване става за период от 1-2 месеца.




Хипервитаминоза с витамин В се проявява с тежки алергични реакции. Макар и в редки случаи се наблядава тежък шок. При продължителен повишен прием на витамини от група В може да се появят нервно- безсъние, психични нарушения, увреждане на черния дроб, проблеми със сърдечната дейност.




Хипервитаминоза с витамин С. Витамин С, до скоро се смяташе за напълно безопасен, дори и приеман в дози, пъти надвишаващи препоръчителните. Наблюденията,направени през последните години сочат, че злоупотребата с витамин С води до сериозни здравословни проблеми. Предозирането с витамино причинява нарушение в обмяната на веществата, анемия, чернодробно увреждане, проблеми по време на бременност. Големите количества витамин С, доказано нарушават образуванто на костна и хрущялна тъкан, особенно при деца.



Хипервитаминоза с витамин D се наблюдава най-често при деца. При бебета и малки деца, този витамин часто се препоръчва като форма на лечение и превенция на рахит. При системно предозирани с него са появяв трайна загуба на апетит, повръщане и приблеми с храносмилането. Ако не се прекрати приема на този витамин децата стават апатични, сънливи и растежа им се забавя.


Мултивитамините, са комплекс от витамини, насочени към определени групи хора водещи активен и динамичен начин на живот. Според специалистите, хората които спортуват активно могат да взимат по-високи дози, но в никакъв слючай не трябва системно да ги предозират.




Лекарите са категорични, че както мултивитамините, така и сепарираните витамини трябва да се приемат циклично. Препоръчително е да се приемат за период от 20-30 дни, след което да се прави пауза за поне 10-15 дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар