вторник, 19 май 2009 г.

Нека сме коректни на работното място


„Не прави на другите това, което не искаш да ти правят на теб.“ Ако всички колеги спазваха това правило, офисът щеше да е любимото ни място. Защо е важно да сме коректни на работното място? И коя е границата, която не трябва да прекрачваме?
На работното място играйте по правилата За много хора успехът на работното място е синоним на нечисти номера и несъобразяване с околните. Това обаче води до временен успех и влошаване на отношенията с колегите. Ако сте от хората, които не зачитат емоциите на околните, този метод може и да ви помогне. В случай, че искате да запазите доброто си име, тогава е добре да се съобразите с емоциите на околните и да премервате поведението си. Както и да изисквате от колегите да ви уважават.

Искате да бъдете в хармония със себе си и с околните? Тогава „играйте по правилата“. Правилата на човешките взаимоотношенията и колегиалните норми. Кои са те?

Не обсъждайте колегите зад гърба им
Да говорим зад гърба на колегите е най-голямата грешка, която може да направим. Никога не се предоверявайте на някого, който злослови зад гърба на околните. Водете се от правилото – това, което кажеш зад гърба на някого, може да го кажеш и в очите му.

Уважавайте личното пространство на колегите
Работното място не е поле за създаване на приятелства. Дори да срещнете ценни хора сред колегите, запазете нужната дистанция, докато работите заедно. Още по-неприятно е да се намесвате в живота на човека, да издавате тайните му, да коментирате живота му и да му казвате как да се държи.

Не прощавайте безкрайно
Добрият професионалист умее да забравя прегрешенията на околните и да работи в екип в името на доброто на фирмата. Ако обаче злоупотребите спрямо вас прекалят, е редно да реагирате. Постъпете според стила си – дистанцирайте се, кажете му какво ви е наранило, обърнете се към когото трябва. Важно е да не се превърнете в човека, с когото се злоупотребява системно.

Помагайте, само ако ви помолят
Нежеланата помощ е по-скоро вреда. Помагайте само, ако ви помолят и ако човекът наистина има нужда. Демонстрациите на помощ с цел да блеснете пред ръководството са прозрачни и носят временни дивиденти.

Дръжте на думата си
Поемете ли ангажимент, независимо дали от лично или професионално естество, дръжте на думата си. Не раздавайте обещания наред, без да имате готовност или желание да ги изпълните. Противоречивото изказване на мнения и сменянето на позицията по един и същи въпрос ще ви направи смешни в очите на околните. Още по-грозно е да сте дали думата си на ваш колега, че ще защитавате единодушна позиция по даден проблем и в следващия момент да „забравите“ тази уговорка и да го предадете с цел лична изява.

Бъдете умерени в коментарите и класификациите
Никой не обича да го коментират и да го слагат в определени рамки. Както и не всеки носи на подигравки и публични шеги. Преди да започнете да се шегувате с някого, се убедете, че той няма да се засегне. Не си позволявайте и да критикувате открито личност, която в момента не присъства. Грозно и нечестно е.

Стига с тези мръсни номера
Незнайно защо, има колеги, които не спират да се изкушават да манипулират околните и да нагласят нещата, така че да си проправят собствения път към успеха, като газят всичко по пътя си. Работете така че да не пречите на околните. Не градете успехите си на нечий чужд гръб, защото не се знае кога ще попаднете от другата страна.

Не се месете в задълженията на колегите
Ако решите, че искате да се изявявате, го правете според правилата. Не се месете в работата на колегите си, така че да покажете, че и вие може да я вършите. Това е ясно на всички. В случай, че искате да участвате в проект или задачи, възложени на друг човек, просто бъдете открити, поговорете и заедно стигнете до решение кой как да участва в съвместната работа. Не го правете подмолно и зад гърба на хората, с които работите. Деспотичните, авторитарни решения са враг на колективната работа.

Мързеливец в екипа
Ако ви мързи да работите и да си вършите задълженията, никой от колегите не ви е виновен. Не се оплаквайте и не мрънкайте, ако работата ви се вижда повече. Или си вършете работата както трябва, или потърсете нещо, което ще ви доставя повече удоволствие.

На работното място играйте по правилата и ценете достойнството и пространството на колегите си. Не си цапайте ръцете с нечисти номера, защото печалбата е временна. И ако влизате в роли, те винаги си личат, колкото и добри актьори да сте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар