четвъртък, 14 май 2009 г.

Спорт и алкохол


Ако спортувате редовно и консумирате алкохол редовно в малки дози или пък по-рядко, но в големи, то за Вас е важно да знаете, че:

1. Спортното натоварване е физиологичен стрес, който стимулира обменните процеси, а възстановяването от въпросния стрес разчита именно на по-ускорен синтез на вещества. Алкохолът е депресант – той подтиска метаболизма в мащаб.


* Алкохолът забавя чернодробните функции, а с това намалява възможностите на черния дроб да реагира върху различни процеси;

* Консумацията на алкохол след тренировка намалява способностите на черния дроб да възстановява гликогенните си нива;

* Обработката на алкохола в черния дроб конкурира обработката на млечната киселина, която се натрупва в мускулите след тренировки с тежки, дълги серии и голям обем извършена работа. Такива са типичните бодибилдинг сплит тренировки за маса;

* Влошава тъканното хранене, стеснява сечението на артериите, с което се намалява притока на кислород и свързан инсулин до мускулите. Резултатът е завишени пулс и кръвно налягане;

* Загубата на вода коства допълнителна работа на бъбреците – нещо, което не би следвало да си позволи нито един загрижен за здравето си фитнес любител, тъй като загубата на течности е свързана със загуба на соли, а това се отразява върху качеството на тренировките, сваляйки драстично прага на издръжливостта.

2. Махмурлукът, дори и в лека форма, намалява мотивацията на спортуващия да тренира качествено или да тренира въобще.

3. Пиещият и спортуващ човек може да приеме по-голяма доза алкохол от неспортуващия при еднакво телесно тегло.

4. Алкохолът е калоричен – 7 ккал/гр. Докато пиете, изразходвате по-малко мазнини и глюкоза за метаболитни процеси, т.е. забавя се метаболизма Ви. Това ще рече, че няма да изгорите мазнини на дансинга, ако сте решили да потанцувате. Сладкият коктейл и ордьовърът пък непременно ще Ви се лепнат на “любимите” места.

5. Алкохолът предизвиква сериозна агресия при голям процент от пиещите мъже. Дори и най-леката контузия по време на “сборичкване” в пияно състояние ще Ви откъсне за няколко дни от фитнес центъра, а съответно и от здравословната Ви форма и спортните Ви цели. Контузиите стават най-често по следните няколко причини:


* лошо равновесие;

* по-дълго време за реакция;

* емоционално подценяване на ситуацията;

* лош контрол върху мускулната сила (или по-скоро липса на контрол);

* влошена обработка на информацията, постъпваща от сетивните органи.

6. Системното пиене влошава способностите на мъжкото тяло да произвежда тестостерон и влияе негативно върху оплодителните способности на мъжете – факт!

Изводи:

Ако тренирате за кондиция, ограничете се с прием на максимум 50 грама чист алкохол. По-честа консумация от четири поносими за тялото порции алкохол месечно просто ще Ви извади от графата спортуващи. Ако имате по-сериозни амбиции: покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини или спортни прояви, най-добре заменете бирата с кисело мляко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар