четвъртък, 21 май 2009 г.

Сърфирайте в интернет, стимулира мозъка и може би ще забави стареенето



Сърфирайте редовно, полезно е за мозъка. Е, не говорим за карането на сърф, което със сигурност е супер забавно.

Имаме предвид ровенето из интернет-пространството, което според учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис се отразява положително на мозъчната ни дейност.

Търсенето на информация във виртуалното пространство стимулира мозъчните центрове, отговарящи за вземането на решения и сложното мислене.

Учените смятат, че редовна мозъчна активност може дори да забави признаците на стареенето.

Освен всеизвестните гатанки, кръстословици и подобни, които стимулират дейността на мозъка, към списъка вече може да се добави и интернет.

В проучването са участвали 24-ма доброволци на възраст между 55 и 76 години. Една част от тях редовно използвали интернет като източник на информация, а другите не чак толкова.

Ровичкането из виртуалното пространство било сравнено с обикновеното четене на книги. И двата акта стимулирали мозъчните центрове, отговарящи за гласа, четенето, паметта и визуалните възприятия.

При търсенето на информация в глобалната мрежа обаче била отчетена голяма активност и в други мозъчни центрове, свързани с вземането на решения, и то последователни.

Учените се надяват да открият още доказателства за ползите от интернет-а, ние също. Все пак и ние, и вие редовно получаваме (и даваме) информация виртуално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар