четвъртък, 14 май 2009 г.

Секс и наднорменото тегло


Може ли наднорменото тегло да бъде пречка за пълноценните сексуални отношения? А може ли добрият секс да помогне в борбата с излишните килограми?

Предлагаме ви няколко причини, заради които учените са убедени, че между секса и наднорменото тегло има връзка и свалянето на излишните килограми връща сексуалното желание:

• Наднорменото тегло влияе отрицателно на сексуалността
Анкети, проведени в Германия, показват, че стройните хора по-често правят секс. В друго изследване се съобщава, че жените с наднормено тегло по-малко фантазират на тема секс, особено тези, при които мастните наслоения са основно в областта на талията. Специалистите обясняват това с биохимичните процеси, извършващи се в мастните клетки и преобразуването на тестостерона – главния хормон, влияещ на половото влечение, в друг хормон – естроген.

• Наднорменото тегло не влияе на сексуалната самооценка
Стройният човек може да бъде също толкова неуверен, колкото и пълният. Сексуалната самооценка се формира от ранно детство, като се изгражда на основата на отношението на родителите към детето. Ако то се чувства обичано и защитено, израства с увереността, че ще бъде желано и обичано, независимо от това как изглежда.

• На жената й е трудно да повярва, че мъжът не обръща внимание на нейната пълнота
Още от детството си момичетата свикват да получават одобрение от хората около тях и най-вече от мъжете. Затова жените, които от рано са свикнали да получават комплименти, се опитват да се видят през погледа на другите. И ако жената не е доволна от своето тяло, тя трудно ще повярва, че мъжът също не гледа на нея критично. Между другото, това е напълно вярно.

• Чувството за неловкост от собственото тяло не е предизвикано от пълнотата
Като правило неудобно се чувстват най-вече тези, които винаги са недоволни от себе си и от живота си. Такива хора виждат само своите недостатъци и не обръщат достатъчно внимание на достойнствата си.

• Отслабването активизира интимния живот
Това е вярно и за него има както физиологически, така и психологически причини. Благодарение на намаляването на количеството мазнини в организма се образува повече тестостерон. А повече тестостерон означава и по-силно желание за секс. От друга страна, когато успее да отслабне, човек се чувства по-силен и по-уверен.

• Сексът е добър мотив за отслабване
Наднорменото тегло “технически” може да не пречи в леглото, но то влияе лошо на общото здравословно състояние и с това – на потентността. Според резултатите от италианско изследване, дебелият слой подкожни мазнини лишават човек от неговата чувствителност към ласките. Разбира се, отслабването разрешава този проблем, защото в секса са особено важни личните усещания.

• Активният секс помага за контролирането на теглото
По време на секс се изразходва значително количество енергия, а голям брой мускули се натоварват толкова колкото и при физически упражнения. А благодарение на приятните усещания се изработват хормони, които влияят положително на здравословното състояние и помагат да поддържането на добрия тонус. А той е благоприятна предпоставка за успешно отслабване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар