сряда, 27 май 2009 г.

Самочувствието е здраве


Много полезно за здравето е да признаваме собствените си постижения, да се оценяваме високо и от време на време да се хвалим. Така смятат психолозите. И обратното - много вредно е да се ядосваме на самите себе си. А и от нашата самооценка и настроение също зависят много неща, твърдят учени от Psychology today.Увереният човек не търси подкрепата и одобрението на събеседника си. Всичко това той може да намери в самия себе си. Инициативен и придприемчив той постига много. Критиката и неуспехите не могат да обезкуражат човека с висока самооценка.
Неуспехите си той вижда не в недостатъците на своята личност, а във външните обстоятелства или в своите погрешни действия. Главната му подкрепа е самия той. Затова и винаги може да черпи от самия себе си сили за по-нататъшни действия и решения.


Човекът с ниска самооценка много внимателно се отнася към реакциите на другите в отговор на неговите думи или постъпки. Той е чувствителен към критиката. Той дори и похвала не е способен да приеме, защото сам отхвърля високата самооценка на своите постижения. Съмнявайки се в собствените сили, той не се стреми да постигне много, заема по-малко активна жизнена позиция и зависи от мнението на другите.Изследванията показват, че почти 50% от възрастните изпитват чувство на неувереност в себе си. Според специалистите главна причина за това е страхът. Подобни негативни чувства влияят рязко отрицателно и върху здравето.


Американските психолози са стигнали да извода, че нашите мисли са основата и на нашето здраве. Колкото по-често мислите за неприятни неща, толкова повече рискувате да се разболеете.


Учени са направили изследвания на няколко хиляди души на възраст от 57 до 60 години. Всеки от участниците в изследването е трябвало да си спомни с пълни подробности събитие от живота, съпроводено или с положителни, или с отрицателни емоции. След това те са изследвали активността на различните отдели в главния мозък.


Резултатите показват, че негативните мисли активират префронталния отдел в дясното полукълбо на главния мозък, докато позитивните водят до повишена активност на същата зона в лявото полукълбо. Това потвърждава съществуването на връзка между тези реакции и активността на имунната система - 6 месеца след ваксиниране в кръвта на "песимиста" има значително по-ниско ниво на антитела срещу вирусите, отколкото при "оптимиста".

Няма коментари:

Публикуване на коментар