неделя, 13 септември 2009 г.

Лек за интимност-Сексуална терапия


Активният сексуален живот е важно условие за здравословна връзка. Съществуват много физиологични и емоционални причини като стрес, умора, болест, напрежение, които могат да доведат до сексуални проблеми. При много хора тези рискови фактори не продължават дълго време, а са само моментно състояние. В редица случаи обаче партньорите в дадена двойка не успяват да се справят с кризата в отношенията. Така сексуалните проблеми се оказват едни от най-сложните за преодоляване. Тук влияние оказват такива фактори като неудобство или страх да не се обиди партньора.
Според редица проучвания българинът е човек, който не умее да споделя, а сексуалните проблеми са тема тебу за обсъждане. В Европа и САЩ хората отдавна посещават психолози, сексуални терапевти и брачни консултанти. В България като че ли е срамно да се признае наличието на проблем, а какво остава да се сподели за посещение при такъв специалист. За да ви бъдем полезни, ние от Fashion Lifestyle Magazine решихме да проучим този въпрос.

Сексуалната терапия - лек за интимностСексуалната терапия - лек за интимност

Проблемите в сексуалния живот на една двойка не трябва да се пренебрегват. На първата среща със секс-терапевта е важно да изясните какво очаквате да постигнете или промените във вашата връзка. Трябва да очертаете проблемите, които според вас са довели до нарушаването на хармонията в сексуалните отношения. Основната задача на специалиста пък е да спомогне за подобряването на комуникацията между двамата партньори. Именно говоренето и споделянето са в основата на разрешаването на проблемите.

Оказва се, че причините, които водят до намаляване и дори преустановяване на сексуалните контакти с партньора могат да бъдат няколко вида:

* Липса на желание
* Еректилна дисфункция
* Болка по време на полов контакт

Ето защо двете основни области на секс терапията засягат интимността и сексуалната дисфункция (всичко онова, което нарушава сексуалното удоволствие).


Интимността е състояние на близост, чийто успех зависи от конструктивната комуникация. Тя, от своя страна, е пътят, който води до задоволителни сексуални взаимоотношения. Конструктивната комуникация засяга още уважението, емоционалната подкрепа, удовлетворението, физическото благосъстояние. Ето защо по време на посещенията си при терапевта е важно да усвоите умението да се вслушвате внимателно в думите на партньора си, както и да да овладеете невербалното общуване – т.е. да “чувате” тялото на партньора си и сигналите на изображенията.

Сексуалната дисфункция включва проблеми като липса на едновременна интензивност на желанието, трудност при достигане на оргазъм, еректилна дисфункция и др. Всички тези проблеми могат да бъдат преодоляни с помощта на специалист, ако причината за тяхното възникване е здравослована. В такъв случай е най-добре да се консултирате със съответния лекар.

Съществуват и чисто психологически проблеми, които могат да се преодолеят със сексуален терапевт.

Сексуална пристрастеност - термин, който се използва, за да обозначи всякаква сексуална активност, която излиза извън контрол. В този случай зависимостта към секса е подобна на тази към алкохола, цигарите или наркотиците. По време на секс нашето тяло отделя коктейл от химични вещества, които ни карат да се чувстваме добре и именно към тях може да се пристрасти човек.

Трудност при достигане на оргазъм – според изследванията една от всеки четири жени има такъв проблем. Физиологичните проблеми, които водят до този проблем, са малко – неврологични, васкуларни, хормонални. Това може да бъде страничен ефект от дадено лекарство, а в много редки случаи тазовата хирургия може също да бъде причина. Основната психологична причина за невъзможността за достигане на оргазъм е т.нар. явление “наблюдател”. Много жени са нетърпеливи да достигнат връхната точка на удоволствието и се превръщат просто в свидетели на случващото се.

Различно ниво на желание – изследванията категорично сочат, че мъжете мислят за секс много по-често от жените. За това е отговорен тестостеронът, като количеството му при мъжете е 20-40 пъти по-високо отколкото при жените. И ако при мъжете нивото на този хормон се запазва относително константно пез целия им живот, то при жените неговото ниво варира. Сексуалното либидо на жената зависи от естрогена – тъй като неговото ниво също варира, сексуалното желание при нежния пол се променя драматично.


Сексуалните проблеми могат да бъдат различни. Ето защо не отлагайте консултацията със специалист – удовлетворението от добрия сексуален живот си заслужава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар