понеделник, 21 септември 2009 г.

Скоро и у нас – брачни договори


От 1 октомври с влизане в сила на новия семеен кодекс. По-ясни отношения, по-либерален начин за уреждане на имуществените отношения между съпрузите – така както се споразумеят.

Те трябва да бъдат подписани от двамата партньори и да се заверяват пред нотариус.

Разпределянето на собствеността ще влезе в специален регистър на Агенцията по вписванията. С подписа под брачния договор колкото и да ви се иска няма как да гарантирате, че ще се обичате докато смъртта ви раздели. Но ако раздялата дойде по-рано, поне ще е ясно кой какво ще получи.

По този повод Стилияна Григорова – и. д. председател на Брачната колегия на СРС каза: "Романтичният период е кратък. С раждането на децата, с натрупването на задължения неизменно прагматичната част завзема романтичната част от отношенията между съпрузите."
Новият Семеен кодекс предлага три варианта. Както досега – всичко да е общо, разделност - всеки да притежава това, което купува и брачен договор. Преди сватбата двойките ще декларират в общината кое са избрали. Юристите не очакват бум на брачните договори след като влязат в сила.

"Мисля, че все още надделява чисто патриархалния момент за това съпрузите да са едно семейство. Двамата заедно да полагат грижи и това, което се придобива, да е на двамата.", каза още Григорова.

С брачния договор могат да се уредят правата и задължения на всеки към разходите в семейството, а също кой какво ще получи след развода, както и издръжката на децата. Според специалистите, ако не е изпипан документът може да създаде проблеми и да забави развода. Има случаи обаче, за които горещо се препоръчва.

Нотариусът Валери Манчев счита, че за опарилите се, втори, трети брак – това ще е инструмент по-адекватен или за хора с голямо имущество. Тук се изисква от партньорите едно по-голяма зрялост, за да могат да разискват имуществени отношения без да накърняват личните си.

Ако все пак имате сили да споделите финансовите си претенции и стигнете до споразумение, след 1 октомври ще можете да сключите брачен договор – да си спестите споровете за пари и ... да се обичате ако не завинаги, то възможно най-дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар