четвъртък, 10 септември 2009 г.

Жената-шеф


Ръководните постове отдавна не са запазена мъжка територия. Все по-често на шефските кресла сядат дами. И когато си имаш шефка, това понякога води до проблеми.

* Властта, мъжете и жените

За някои от нас може да е необичайно да са подчинени на жена. Може би дори малко обидно. И това чувство вече представлява проблем, защото дори шефката ти да е способна, ти вече имаш едно наум, само защото тя е жена.

Не е нужно да казвам, че това не е добро начало на едни работни отношения. За да върви работата, полът не би трябвало да има значение при оценката на качествата на един човек.

* Ако шефката е твърде готина

Друг проблем имат онези от нас, които имат секси шефка и им е трудно да не я възприемат като жена. Това е много опасна територия, защото, както добре знаем, афера на работното място е много лоша идея в 99,99% от случаите. Може би дори 100%, когато връзката е между шеф и подчинен.

В този случай можем само да кажем: „Не!". Колкото и да е невероятна, тя е твой шеф. Всякакви други отношения между вас могат да доведат до последици, които едва ли си заслужават. След болезнена раздяла например твоето положение в офиса става доста незавидно. Ако пък нещата между вас потръгнат и тя започне да те толерира, колегите ти ще те намразят. Има и много други възможни неприятности.

* А дали да се сприятелиш с шефката?

* Приятелство с шефката

Да се сближиш с мъж-шеф не е толкова трудно. Можеш да отидеш с него за риба, на голф и т.н. Когато имаш жена за шеф, това е доста по-сложно, освен ако не си готов да обикаляш с нея по магазините.

Иначе казано, приятелските отношения с шефката са трудна работа. Не върви да се стараеш да си мил и заинтересован, като я питаш много ли я тресе ПМС. Най-добрата стратегия е отвреме навреме да й казваш нещо мило, но пък това е доста близо до ласкателство, така че внимателно с комплиментите.

Също така, ако се опиташ да изградиш приятелски отношения с шефката си, това би могло да я накара да си мисли, че й се слагаш. Това не е причина да се държиш студено, просто стъпвай внимателно, ако решиш да ставаш приятелче на шефката. И за всеки случай спомени небрежно, че си имаш приятелка.

* Жените и шефката

Колежките ти са в много по-добро положение от теб, когато шефът е жена. Когато ти кажеш на шефката: „Днес си с много хубави обувки", те веднага те контрират, като познават марката. Комплиментите им могат да са по-точни, а ги има и разговорите им „по женски" с началството.

Това е причината, поради която в някои компании се случва шефката да толерира жените. А това може да представлява проблем. Когато служителите се повишават заради пола си, а не заради способностите си, ти може да се окажеш малко набутан.

Решението в такъв случай е първо да се увериш, че шефката ти наистина предпочита да повишава жени. Ако това е така, пробвай първо да говориш директно с нея и съвсем спокойно и рационално да й обясниш, че това не е редно. Ако нищо не се получи, имаш пълното право да я прескочиш и да говориш с нейния началник.

* Тя е твой шеф

Изброените проблеми са само възможни, не задължителни. Затова когато имаш жена за шеф, не започвай работните ви отношения с очакването нещо да не е както трябва. Тя може да е просто един добър шеф.

Няма коментари:

Публикуване на коментар