четвъртък, 10 септември 2009 г.

С нежелание за работа


На всеки понякога се случва да няма желание да отиде на работа или да свърши конкретна задача. Ако обаче тези настроения не са изолирани случаи, а ежедневие, тогава може би си струва да се замислиш.

Какво точно избягваш?

Може би отлагаш онова телефонно обаждане, в което се налага да се извиниш на недоволен клиент; или пък се бавиш да съобщиш на служителя си, че не си доволен от работата му и че ако нещата не се променят, ще трябва да го освободиш.

Отлагането на такива задачи може да попречи на работата ти. Колкото и да не ни харесва, понякога се налага да вършим и не толкова приятни неща. Само от теб зависи да се мотивираш и да не отлагаш днешната работа за утре.

Организация

Понякога отлаганията, пропускането на крайните срокове и протакването на задълженията се дължат просто на неефективни работни навици. Може би най-важният е да умеем да организираме времето си. Планиране, самоконтрол, спазване на крайни срокове - всичко това далеч не е трудно, ако си го поставиш за цел.

Пробвай например всеки ден да отделяш по един час от времето си за задачите, които си отлагал. Или пък започни с нещо малко, с част от някоя работа. Ако разделиш неприятната работа на малки части, всяка една няма да изглежда толкова заплашително.

Контрол

Ако имаш проблем с изпълнението на задачите си, отлагането и организацията, използвай контрола на висшестоящите. Ако има някой, който контролира свършената от теб работа, използвай това обстоятелство. Когато сме задължени пред друг, не само пред себе си, често сме по-ефективни.

Ако обаче има друга причина

Понякога избягването на работни задачи може да е само симптом. Може да се окаже, че онова, което не ни се прави в момента, не ни се прави по принцип. И че отлагането и избягването на задълженията всъщност са знак, че работата ти не те удовлетворява и че не се чувстваш щастлив от онова, което вършиш.

За да решиш дали това е причината, замисли се над нещата, които избягваш да свършиш, и над причините за това нежелание. И ако се убедиш, че проблемът е в настоящата ти работа, може би е време да помислиш за друга, която ще те удовлетворява повече.

2 коментара:

  1. Ей тия поучителни статии много ги харесвам. Ами добре, аз върша само изискуемият минимум, така че работата да върви гладко и да няма спънки от моя страна. През цялото време се разсейвам с нща, които са ми доста по-интересни като например четенето на статии като тази. Сутрин предпочитам да се излежавам, после бавно да закуся и да правя неща които ми се правят точно в момента. Е, да ама не, трябва да се ходи на работа... и ходя.
    После ако е време да сменя работата си, значи е време да сменя попрището, щото дали ще бъцкам таблици във фирма А или фирма Б, няма абсолщтно никакво значение. Искам да работя в движение, да обикалям напред-назад по задачки, а не да седя цял ден в офиса.Е да, ама съм на 35 години и от 7 години работя това, кой ще ме вземе тепърва да пробвам...Ако някой ме иска на работа, то е защото имам опит в ТАЗИ сфера.
    Така че, айде по полека с поученията или поне отбележете, че тези статии са за служители, които са достатъчно млади за да огат да приложат в действие вашите съвети:-)
    Благодаря за вниманието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе - ти си забавен и креативен човек. Намери си хоби и да ти кажа - ако пишеш - това ме забавлява и мен :))
      Желая ти всичко най-добро!

      Изтриване