петък, 18 септември 2009 г.

Малко повече смелост в любовта


Има толкова много жени, които се чувстват нещастни в любовта. И толкова много двойки, които биха били щастливи, ако просто не им липсваше смелост. В любовта трябва да сме смели. Факт, който смелите осъзнават, а страхливите подценяват.


Когато се огледам, осъзнавам, че най-красивите любовни истории и най-успешните връзки са плод на нечие усилие. На някой от двамата партньори не му е липсвала смелост, преглътнал е гордостта си, направил е нещо неразумно и без да мисли за последствията. Бил е смел и смелостта е била възнаградена.



Замисляли ли сте се дали не сте изпуснали много възможности в живота си, просто защото ви е липсвала смелост? Не ви е достигнала смелост да изпратите онзи sms за помирение, не ви е достигнала смелост да признаете чувствата си, липсвала ви е смелост да си представите, че може да живеете различен живот в името на любовта. Изпуснали сте прекрасни възможности и съжалявате. Много хора крият липсата си на смелост зад гордостта, самочувствието, достойнството... А в повечето случаи изпитват страх да не бъдат отхвърлени, страхуват се от реакцията на отсрещната страна. Страхът от отхвърляне често е по-силен от смелостта да покажем чувствата си.

Истината е, че дори да бъдем отхвърлени, ние не губим нищо, освен няколко часа или дни в близане на раната от наранената си гордост. На практика нищо не е станало по-лошо - опитали сме, рискували сме, били сме смели в името на любовта. Жертвите, направени от обич, не оценяват само хората, които не ги заслужават. Няма нищо срамно в това да бъдем смели заради човека, когото обичаме. Пасивното поведение може само да ни държи в застой, а смелостта ни предвижва напред, дава ни емоции и в повечето случаи е последвана от най-щастливите събития в живота ни.

Ще ви разкажа един обикновен, но смислен пример за проявена смелост от прекрасна млада жена. Тя бе безвъзвратно увлечена по неин колега, месеци наред се бореше със собствената си гордост и представите за морал. Макар че имаше връзка, тя не се поколеба да направи първата крачка – заговаряне, усмивки, „случайни“ срещи. Получи много упреци, но не им обърна внимание, защото вътрешният й глас й казваше, че Той е човекът. Първоначално мъжът я отбягваше и се правеше на разсеян, но тя не се отказа. Събра смелост и му прати писмо по служебната поща, в която открито заяви, че би се радвала да излязат извън работа. Тогава, уверен че няма да удари на камък, той пое инициативата и това беше началото на една прекрасна любов. Преди да направят, каквато и да е крачка, те прекъснаха дотогавашните си връзки, рискуваха да се отдадат на увлечение, което можеше да провали личния им живот и кариерата. Същите тези двама души в момента имат прекрасна връзка и нито за миг не съжаляваха за това, което направиха. Момичето беше смело и преглътна много упреци, загърби старата си връзка, рискува да бъде отхвърлена и дори злепоставена на работа. Звучи просто, но не са много жените и мъжете, които биха го сторили. Дори той самият не беше готов на този риск. Не е ли смелост да сторим това, подтиквани единствено от вътрешния си глас, че това е любовта, която сме чакали? Разбира се, че е.

Много жени се крият зад сигурното, зад морала и пасивността, само защото им липсва смелост да сторят нещо подобно. Позата на дама, която не прави първата крачка, каквото и да изпитва, е удобна, но адски демоде и безплодна. Не всички имат късмета да срещнат любовта на живота си, без да са положили усилия и без да са имали пречки по пътя си. Някои трябва да се борят, да правят жертви, да преглъщат и да рискуват много. Само смелите са тези, които успяват да се справят с трудните и заплетени ситуации.

Много по-лесно е да стоим и да се оплакваме колко сме нещастни и „прецакани“ в любовта, отколкото да проявим инициатива и да потърсим щастието си. Не правете грешката да поставяте човешките отношения в рамка и да се възмущавате на тези, които постъпват по различен от вас начин. Дидактичното размахване на пръст срещу щастливите, издава собственото ни нещастие.

В любовта трябва да сме смели! Трябва да имаме смелост да признаем грешките си и да ги поправим. Смелост да разкрием чувствата си, когато може да ни отхвърлят. Смелост да поемаме рискове заради някого, въпреки че винаги има опасност да се окаже грешка. Смелост да излезем от черупката си и да признаем, че сме самотни и искаме да срещнем някого, когото да обичаме. Смелост да бъдем щастливи, когато наоколо има толкова доказателства, че „не е редно“. Смелост да направим нещо, което дори приятелите ни не биха одобрили. Смелост е да поемем по един конкретен път, защото се отказваме от друг, а винаги има риск изпуснатият да е бил по-правилният.

Затова, момичета, когато искате нещо, давайте смело напред. Не разчитайте на късмета си, защото в днешния свят любовта се среща случайно, но никога не ни е поднесена на тепсия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар