сряда, 27 януари 2010 г.

Надясно, наляво

Екип от учени от Imperial College Лондон (Imperial College Лондон), начело с Родригес Алина (Alina Родригес) намери връзката между ambideksteriey и поведенчески нарушения при деца. Според учените, притежаването на двете ръце също да се комбинират с по-голяма агресивност, хиперактивност, и дислексия. Проучването, публикувано в списание "Педиатрия, цитиран от Би Би Си.

Според статистиката, е истински ambidextrous приблизително един човек на сто. Тази функция може да се дължи на генетични или развиват специална подготовка. Д-р Родригес и колегите си, наблюдавани от 8 хиляди деца от северната част на Англия, сред които 87 са били истински ambidextrous. На възраст от 7-8 години, тези деца са два пъти по-вероятно да имат трудности с четенето и други проблеми в училище, отколкото техните връстници-handers. На възраст от 15-16 години са два пъти по-вероятно да са били изложени на синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието разстройство (SGDV, CDC). В допълнение, синдром се проявява много по-силен от десния hander
s.

Учените теоретизирам, че честотата на тези заболявания в истински ambidextrous може да бъде отслабена, свързани с функциите на лявото полукълбо. Както знаете, нашият последен контрол на противоположните полукълбо на мозъка. Съответно, с дясната ръка господстващо лявото полукълбо, отговорен за логическото мислене и реч. Въпреки това, Алина Родригес и нейните колеги повишено внимание срещу прибързани заключения: "Нашите резултати показват само, че децата са еднакво добре с двете ръце, са по-висок риск за добавяне и дислексия. Но ние не се предполага, че всички деца с тази функция, задължително ще има затруднения в училище. "

Изследванията на хората от различни култури показват, че около 85% от хората, които използват само дясната си ръка за писане и други фини двигателни умения, докато шимпанзетата, например, няма господство на една от полукълба. Антрополозите смятат, че растежът на десния волунтаризъм при хора, съгласувана с начина, по лявото полукълбо става носител на центровете на речта (без слух, не, на принципа на господство на полукълбо не отговарят).

Няма коментари:

Публикуване на коментар