неделя, 10 януари 2010 г.

Къде е най-сухото място на Земята?


В Антарктида.На този континент има места,където не е валяло от два милиона години.
По дефиниция пустиня е всяко място,където пада по-малко от 25 см. дъжд на година.Сахара получава само по 2,5 см. на година.
Горе-долу толкова е и средното количество на валежите в Антарктида,но на 2% от нея,известни като Сухата долина ,няма никакъв лед и там никога не вали.
Следващото най-сухо място в света е пустинята Атакама в Чили.Там има места,където не е валяло от 400 години,и средното количество на валежите са нищожните 0,1 мм дъжд на година.Това прави Атакама най-сухата пустиня в света,250 пъти по-суха от Сахара.
Освен като най-сухото място в света Антарктида може да претендира и за най-влажното,и най-ветровитото.70% от световните запаси на сладка вода се намират тук под формата на лед и тук са измерени най-високите скорости на вятъра.
Уникалните условия в Сухата долина на Антарктида се създават от така наречените катабатични ветрове.При тях студеният плътен въздух се спуска надолу под действие на гравитацията.Тези ветрове достигат скорост от 320км/ч и при това отвяват всякаква влага-вода,сняг или лед.
Макер че Антарктида фактически е пустиня,тези изключително сухи по някаква ирония са наречени оазиси.Те толкова приличат на условията на Марс,че НАСА ги използват при подготовката на мисията на ,,Вайкинг”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар