петък, 8 януари 2010 г.

Почина единственият човек на света преживял две ядрени катастрофи


Умря единствения човек в света, оцелял две ядрени експлозии, предаде Асошиейтед прес от Токио, Япония. Цутому Ямагучи , който станал свидетел на атомната бомбардировка на Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. Умря на 93 години от рак на стомаха.


Г-н Ямагучи е в Хирошима на бизнес пътуване на 6–ти август 1945 г., когато американски бомбардировач Б-29 хвърли атомната бомба над града. Той е получил сериозни изгаряния, но след няколко дни у дома в Нагасаки, той оцелява и на другата ядрена експлозия на 9 август.

През март 2009 г. правителството на Япония даде на Цутому Ямагучи официално удостоверение, потвърждаващо, че той е бил в Хирошима, когато е била първата експлозия и после в Нагасаки - по време на втората. "Моето двойно излагане на радиация е вече официално сертифицирано, - каза на легендарния японец. - Дори и след смъртта ми тя ще служи като напомняне за по-младите поколения за ужасната история на атомните бомби.

В резултат на ядреното нападение над Хирошима загинаха около 140 хиляди души в Нагасаки - 70 хиляди оцелели страдали от заболявания, свързани с излагане на радиация, включително рак.


Няма коментари:

Публикуване на коментар